Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Филм на Павел Г. Веснаков е селектиран на фестивала в Карлови Вари

28 май 2024, 15:24 часа • 1735 прочитания

Филмът "Безветрие" ("Windless") на българския режисьор Павел Г. Веснаков е включен в селекцията на кинофестивала в Карлови Вари, съобщи електронното издание "Screen Daily".

Копродукцията на България и Италия е част от състезателна програма "Проксима" заедно с още 12 филма. Този конкурс в рамките на форума е отворен за игрални филми от цял свят и е обявен за секция за смели творби на млади режисьори и опитни автори, отбелязва изданието, цитирано от БТА.

✦ Which films will be featured in the Proxima Competition at 58th KVIFF | Karlovy Vary International Film Festival? ✦ Jaké filmy se představí v soutěži Proxima na 58. KVIFF? ✦

Posted by Karlovy Vary International Film Festival on Tuesday 28 May 2024

Още: "Златна палма" в Кан спечели филм за еротична танцьорка (СНИМКИ)

Повече за фестивала

В основната конкурсна програма на фестивала, който ще се проведе между 28 юни и 6 юли, са включени 34 продукции. Те се конкурират за наградата "Кристален глобус". На форума в чешкия град ще има 11 световни премиери, сред тях ще е тази на филма "A Sudden Glimpse to Deeper Things" на британския режисьор Марк Казънс.

В надпреварата за "Кристален глобус" са също "Loveable" на норвежката режисьорка Лилия Инголфсдотир, "Tiny Lights" на чехкинята Беата Парканова, "Rude to Love" на японския режисьор Юкихиро Моригаки и други.

По време на фестивала ще бъде и световна премиера на филма "Real" на украинския режисьор и активист Олег Сенцов. Той се присъединява към украинската армия малко след нахлуването на Русия през 2022 г. Филмът на Сенцов е представен от организаторите на фестивала като "преживяване, което предлага хипердокументален поглед към реалността на войната през очите на един пряк участник", отбелязва "Screen Daily".

Миналата година голямата награда "Кристален глобус" на фестивала в Карлови Вари спечели филмът "Уроците на Блага" на режисьора Стефан Командарев.

Още: За Холивуд важността на климатичните промени не съществува

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес