Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фестивалът In The Palace приключи: Ето кои филми бяха наградени

08 юли 2024, 10:33 часа • 2017 прочитания

На официална церемония в Двореца на културата в Перник бяха раздадени наградите на 21-вото издание на Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE, който се проведе в града между 29-и юни и 6-и юли. В конкурсната програма участваха 166 филма от цял свят, които се бориха за отличията в 9 категории. Победителите бяха избрани от специално жури от 15 професионалисти в киноиндустрията от цяла Европа.

Още: В училищата в Перник ще има часове по филмова грамотност

Кои са отличените филми

Снимка: In The Palace

В конкурса за български филми отличени бяха проектите на Андрей М. Паунов "2X2" и този на Иван Попов-Заека "Семеен портрет на чернозема". Наградите за най-добри късометражни филми в професионалното игрално, документално и анимационно кино отидоха при продукции съответно от Турция, Швейцария-Белгия и Франция.

В студентския конкурс режисьори от Швейцария, Великобритания, Полша взеха призове от фестивала за игрално, документално и анимационно кино, а в експерименталното кино наградата отиде при продукция от Белгия. В конкурса за "Най-добър пълнометражен филм" първото място взе грузинският филм "Лиза, продължавай", който откри фестивала, а наградата получи лично режисьорът Нана Джаналидзе.

В питчинг модула на фестивала FILMER FORGE PITCH бяха връчени две награди за реализирането на два български късометражни проекта. Първата в размер на 10 000 лв. се предоставя от Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE, а втората – снимачна техника под наем за 10 000 лева – от Magic Shop / Lensen & Camera Rental.

Още: Моника Белучи получи отличие за цялостни постижения (ВИДЕО)

За фестивала 

Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE e единственият фестивал в страната, сертифициран да номинира професионални късометражни филми за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ за наградите Оскар ("©Oscar®" Awards of the Academy of Motion Picture Arts and Sciences). Това са победителите в категориите за най-добър игрален и най-добър анимационен филм от международната състезателна програма, а също и победителят в категорията за най-добър български филм. IN THE PALACE е квалифициран да предлага и студентски филми за Student Academy Awards® - студентските Оскари, както и за испанските награди Goya. 

Фестивалът се организира от Фондация "Международен фестивал за късометражно кино IN THE PALACE" и Фондация "Култура Перник" и е подкрепен от ИА "Национален филмов център", Национален фонд "Култура" и подпрограма МЕДИА на програма "Творческа Европа" на Европейската комисия.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес