Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейските филмови награди - триумф на киното

11 декември 2023, 09:18 часа • 1305 прочитания

Съдебната драма "Анатомия на едно падане" на френската режисьорка Жюстин Трие спечели отличието за най-добър европейски филм за 2023 г. Европейските филмови награди бяха раздадени в Берлин на 9 декември.

"Анатомия на едно падане" разказва историята на успешна писателка, в чиято роля е актрисата Сандра Хюлер. Тя се опитва да докаже своята невинност, след като е обвинена в убийството на съпруга си. Режисьорката Жюстин Трие спечели "Златна палма" на тазгодишния кинофестивал в Кан.

Още: Американският филмов институт обяви 10-те филма на годината

Останалите награди

На церемонията в Берлин "Анатомия на едно падане" взе наградите за най-добър сценарий, както и за най-добър монтаж. Трие получи приза за най-добър режисьор, а Хюлер - за най-добра актриса за 2023 г. Датчанинът Мадс Микелсен спечели в категорията за най-добър актьор за ролята си във филма "Обетована земя". Той прие наградата чрез видеовръзка.

Британската актриса Ванеса Редгрейв беше отличена от Европейската филмова академия за цялостен принос. Почетната награда на председателя и на управителния съвет на Академията беше дадена на унгарския режисьор Бела Тар.

Бела Тар, снимка: Getty Images

Европейските филмови награди се смятат за едно от най-престижните отличия в киноиндустрията. Около 4600 членове на Европейската филмова академия гласуват за победителите в редица категории, подобно на наградите "Оскар" в САЩ, отбелязва БТА.

Миналата година наградата за най-добър европейски филм беше присъдена на "Идиотският триъгълник" на шведския режисьор Рубен Йостлунд.

Още: Отиде си американска кинолегенда и прочут телевизионер

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес