Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дефиниция за щастие от Алфред Хичкок (ВИДЕО)

07 септември 2024, 08:05 часа • 3775 прочитания

Какво е щастието? Има ли еднозначен отговор? Веднага ще ви кажем - няма. Колкото пъти зададете този въпрос, толкова пъти ще получите различен отговор.

Защото щастието е субективно понятие, което се определя от безброй фактори. И се променя постоянно, за да маркира различните етапи в живота ни.

Още: Филмите на Хичкок буквално ни отнасят в техния свят

Какво е щастието според Алфред Хичкок

Големият британски режисьор Алфред Хичкок, наричан Майстор на съспенса, е бил интересен събеседник и всяко негово интервю е било извор на запомнящи се думи.

В интернет циркулира интервю с Хичкок от 60-те години, в което единият от въпросите гласи "Каква е дефиницията за щастие?". Е, ето какво отговаря режисьорът: "Чист хоризонт, да няма за какво да се притесняваш относно насъщния си. Да мислиш само за креативни, а не за деструктивни неща. Да ги откриваш у себе си.

Аз лично не обичам караниците, не понасям напрежението между хората. Мисля, че омразата е загуба на енергия и е абсолютно непродуктивна. Много съм чувствителен. Ако някой мой близък ми каже остра дума, страдам дни наред.

Да, знам, че сме просто хора и преминаваме през различни негативни емоции, но когато премахнем всичко това и погледнем напред, а там пътят е чист, ето тогава можем да създадем нещо. И мисля, че това е щастието, което винаги бих искал."

Още: Уроци по щастие - нов предмет в училищата в Германия

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес