Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Родена е Емили Дикинсън

10 декември 2023, 00:03 часа • 4265 прочитания

На 10 декември 1830 г. е родена поетесата Емили Дикинсън.

Автор на около 1800 стихотворения

Емили Елизабет Дикинсън е американска поетеса. Тя е автор на около 1800 стихотворения, от които приживе са отпечатани не повече от десетина (повечето източници назовават от седем до десет). Даже и това, което публикува, е подложено на сериозна редакторска преработка, за да се приведат стиховете ѝ в съответствие с поетическите норми на времето.

Още: Родена е Красимира Колдамова

Без аналог на своето време

Стиховете на Дикинсън нямат аналог в поезията на своето време. Много от тях съдържат непривична пунктуация и главни букви. Голяма част от стиховете съдържат мотива на смъртта и безсмъртието, от който са проникнати писмата на поетесата към приятелите ѝ.

Умира Станка Николица-Спасо-Еленина

Въпреки че повечето от нейните познати знаят, че Дикинсън пише стихове, мащабите на творчеството ѝ стават известни едва след нейната смърт, когато по-малката ѝ сестра Лавиния открива непубликуваните произведения през 1886 година. Първото събрание на поезията ѝ е публикувано през 1890 г., а стиховете са подложени на много редакторски промени; пълно и почти нередактирано издание прави Томас Джонсън през 1955 г. Въпреки че публикуваните стихове предизвикват неблагоприятни отзиви на критиката в края на XIX и началото на XX век, в наши дни Емили Дикинсън е считана за един от най-великите американски поети.

Разкрита е сексуалната ориентация на Емили Дикинсън

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес