Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Из духовната съкровищница на Северозапада - Чипровският манастир

08 август 2019, 16:30 часа • 1176 прочитания

ФОНДАЦИЯ ЗА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ

REGIONAL DEVELOPMENT FOUNDATION

гр. Видин 3700, ул. Христо Ботев № 93, тел. 0889 451 247e-mailrdfoundation@gmail.comwebsitewww.frr-bg.org 

В полите на Западна Стара планина, в близост до Сърбия и по горното течение на река Огоста, се намира малкото възрожденско градче „Чипровци“. В непосредствена близост до него е един от най-красивите манастири на Северозапада, който е и паметник на културата - „Св. Йоан Рилски“. До манастира се стига по отбивка на пътя между селата  Белимел и Железна на 7 км. от гр. Чипровци.

Стремглаво се редуват светлите и тъмните периоди, които съпътстват историята на храма, основан през X век. Той е сред манастирите, утвърдили в страната християнската религия и делото на светите братя Кирил и Методий. Столетия наред мястото е бил важно духовно и просветно средище. От градежа си до наши дни, тази света обител е неколкократно разграбвана, разрушавана и възстановявана. Унищожени били множество реликви, църковни утвари и най-вече изключително богатата и ценна библиотека от славянски и български книги. Храмът активно се включва в борбите за освобождение, а участниците в Чипровското въстание от 1688 г. използват манастира за свое убежище. Дори монасите се включват като въстаници в Ломското съзаклятие от 1867- 1868 година. През юли 1876 г., в близост до манастира, сражения водят четите на Панайот Хитов и Филип Тотю. Поредното възкръсване на Светата обител става през 1829 г., като тогава е построена и сегашната църква "Св. Иван Рилски".

И до днес обаче посетителите на храма настръхват при вида на кулата-костница, в подземието на която се съхраняват останките на борците за свобода.

В момента, Чипровският манастир е постоянно действащ мъжки манастир от Видинската епархия. Чества своя празник на 19 Октомври, почитайки паметта на „Свети Иван Рилски“ Чудотворец. Вътрешното му разположение се състои от едноапсидна църква - „Св. Иван Рилски“, параклис „Свети Атанасий Велики“, който е интересен паметник на архитектурата и изкуството,  монашеска обител, триетажна камбанария, която е и кула-костница, малко гробище и двор ограден от каменен зид. Интересна част от историята на обителта е дареното Евангелие от руския император през 1800 г.

В центъра на комплекса е разположена църквата „Свети Иван Рилски“, която е едноапсидна и трикинхална с нисък купол, без стенописи. Иконостасът е резбован и украсен с живопис и позлата. Седем от от иконите са дело на копривщенският зограф Христо Енчев.

Добре поддържан асфалтиран път  води към храма, разположен в живописна природна местност. Светата обител не предлага възможности за настаняване и храна.

Ако желаете да се полюбувате на това приказно кътче от Северозапада, изпълнено с много духовна сила и послания, то може да се установите за няколко дни в близкото градче Чипровци, резервирайки стая в семейните хотели „Кипро“ и „Кипровец“, разположени на 200 м. от центъра на града.

За любителите на пътешествията, землището предоставя уютна атмосфера и топло балканско посрещане, обгърнато от традиция и обичай, поднесени с аромата на чаша ракия и вкусно приготвена и разнообразна местна храна.

Чипровският манастир е едно силно „заредено“ място за поклоннически туризъм, което привлича туристи по всяко време на годината.

Ако искате да научите повече за материалното и нематериалното религиозно  наследство на трансграничния регион България – Румъния, посетете нашия сайт:

www.holysites.me 

Проект: “Трансгранично религиозно наследство”, проектен код ROBG-509, е съфинансиран от Европейския Съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на Програмата Interreg V-A Румъния- България

Автор: „Фондация за регионално развитие“

Дата на публикацията: 08.08.2019г.

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес