Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кумичене - един от ритуалите на Цветница

01 април 2018, 12:41 часа • 26959 прочитания

В традиционното общество на Цветница се е изпълнявало кумиченето – ритуал за провъзгласяване на кумица на лазарките. Това каза етнологът д-р Иглика Мишкова пред "Фокус".

„В утрото на празника всички лазарки са ходели до реката, правели са венчета и малки хлебчета, които са наричали „кукли“ и са носели своите китки до там. След като се наредят една до друга на брега на реката, всяка от тях пускала своята китка или своята кукла по течението. Тази, на която китката или куклата се понесе най-бързо по течението се провъзгласява за кумица на лазарките. Останалите лазарки са я носели обратно към селото на столче и спирали да разговарят с нея до третия ден на Великден“, допълни още тя.

„Това е един изключително символичен акт, тъй като по същия начин в нашата традиция, младите невести нямат право да говорят със свекъра, свекървата, девърите, кумовете до 40 дни след сватбата. На третия ден на Великден лазарките ходят на гости на кумицата. Тя ги черпи с боядисани яйца и с всичко, което е приготвила. Кумицата символично им дава прошка и от този миг те могат да разговарят отново като на практика това е завършека на целия лазарски обред“ каза още Мишкова.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес