Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Честваме 200-годишнината от възстановяването на Църногорския манастир „Св.св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян Асийски”

13 юни 2014, 08:51 часа • 26403 прочитания

С благословението и в присъствието на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит започнаха честванията на 200-годишнината от възстановяването на Църногорския манастир „Св.Св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян Асийски”, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Това става през 1814 г. след опожаряването на светата обител през XVIII век.

Лично Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит уважи в салона на Софийската Света митрополия състоялата се тържествена церемония по отбелязване на 200-годишнината от възстановяването на Църногорския манастир и благослови присъстващите на знаменателното събитие. Патриархът бе съпроводен от Техни високопреосвещенства Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и Неврокопски митрополит Серафим, Негово преосвещенство Браницки епископ Григорий-викарий на Софийския митрополит, протосингела на Софийска света митрополия отец Ангел Ангелов и др. представители на клира на Българската православна църква. Честванията уважават и множество чуждестванни гости: Негово високопреосвещенство митрополита на Конго и Централна Африка Никифор, монаси от Света гора и др. духовници.

Поздравителни адреси към игумена на Църногорската света обител Негово високопреподобие архимандрит Евгений и неговия активен помощник йеромонах Никанор, направил много за благопреуспяването днес на светата обител отправиха министър-председателят на Република България, няколко министри, цар Симеон Втори и множество други представители на българската държавност и общественост. Лично на тържеството дойде министърът на земеделието проф. Димитър Греков.

За историческата съдба на манастира говори проф. Иван Желев Димитров и бе изпълнена програма от църковни песнопения. Днес тържествата продължават от 19.00 часа с беседа в Руския културно-информационен център и православни песнопения.

Църногорският манастир „Св.св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян Асийски” заема важно място в църковната, културната и политическата история на българите. Основаван е вероятно от заселили се в планината Черна гора (Църна гора) отшелници, намиращи се под влияние на живота на великият пустинножител св. Йоан Рилски и неговите последователи св. св. св. Гавриил Лесновски, Йоаким Осоговски и Прохор Пшински. За най-новото обновление на манастира във времето между 2007-2014 г. особено големи са заслугите на йеромонах Никанор, брат на светата обител.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес