Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли какво да направите, ако колата ви се развали на пътя?

19 април 2023, 17:52 часа • 3281 прочитания

Когато превозно средство внезапно се повреди на пътя, това може да причини много неприятни ситуации за водача. Но дори собствениците на скъпи автомобили не са имунизирани срещу това. Трябва да се отбележи, че много шофьори не знаят точно как да се държат в такива ситуации, затова нека видим какви съвети дават експерти.

На първо място, ако колата е спряла на пътя, е необходимо да изпълните редица задължителни действия, за да защитите както себе си, така и другите участници в движението:

Включете аварийните светлини. Това трябва да стане веднага след като двигателят спре. Многократните опити за стартиране на двигателя отнемат време, а участниците в движението трябва правилно да преценят спирането ви.

Поставете колата на ръчната спирачка. При изкачване и спускане това е задължително.

Опитайте се да запалите двигателя и да потеглите, без да пречите на колите около вас.

Ако опитите не са успешни, отстранете колата от пътното платно. При повече късмет шофьорите на преминаващи автомобили може да помогнат с избутването на колата. Не забравяйте да махнете ръчната спирачка и поставете автомобила на неутрална предавка.

В случай на сериозни повреди, най-добре е да се обадите на „Пътна помощ“, но в някои случаи можете да опитате да отстраните проблема сами.



Ако колата внезапно се счупи неочаквано по време на пътуване, когато все още сте в града, тогава в този случай ще бъде много по-лесно за вас да разрешите този проблем. Ако обаче повредата се случи на магистрала на няколко десетки километра от града, тогава в този случай може да имате определени трудности.

След като успеете да премахнете колата от пътното платно, трябва да се свържете с фирмата, която се занимава с транспортиране на превозни средства. Всички градове имат такива компании, така че трябва да носите поне няколко визитки на такива услуги в жабката на колата си, за да използвате услугите им при спешни случаи. След като колата бъде натоварена на репатрак, ще трябва да решите къде точно ще бъде отведена колата ви: до дома ви или на място за ремонт.

Струва си да се отбележи, че ако колата внезапно се повреди далеч извън града, тогава най-вероятно ще трябва да изчакате няколко часа преди пристигането на влекача. Въпреки това, ако имате основни умения за ремонт на машини, тогава можете да опитате да отстраните проблема сами. Или изчакайте момента, когато камионът за превоз пристигне на мястото на повредата и достави автомобила до мястото за ремонт.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес