Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заводите на Opel в Източна Европа ще правят френски мотори

27 ноември 2017, 13:55 часа • 9567 прочитания

Два от заводите на Opel в Източна Европа ще запонат производството на 200 000 бензинови двигатели на групата PSA Peugeot-Citroen. Това съобщава изданието Les Echos, според което френският алианс се е отказал да увеличи капацитета на своето предприятие в Търнава (Словакия) и вместо това ще пренасочи производството към фабриките на германския производител.

Двигателите ще бъдат сглобявани в заводите в Гливице (Полша) и в Сентготхард (Унгария). По този начин концернът PSA ще освободи допълнителен капацитет в Словакия за производството на новата модулна платформа CMP, която ще се използва за електрически, бензинови и дизелови автомобили.

Говорител на френската група потвърди изнасянето на производството от Словакия, но не пожела да коментира подробности. Все пак офииално беше потвърдено това, за което се говори от доста време – всички бъдещите модели в рамките на PSA Group, в това число и тези на Opel, ще бъдат изградени на общи платформи. Това ще доведе до сериозно понижаване на разходите.

В момента в завода в Словакия се произвеждат моделите Citroen C3 и Peugeot 208, на чията основа ще бъде изградено следващото поколение на Opel Corsa. Алиансът PSA купи компаниите Opel и Vauxhall от General Motors през пролетта на тази година, като сделката се оценява на 2,3 млрд. евро.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес