Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо студеният асфалт е опасен през пролетта

28 март 2023, 13:52 часа • 1787 прочитания

Пролетта дойде и това кара много шофьори да не бъдат толкова съсредоточени на пътя, както е през зимните месеци. Факт е, че температурите вече стабилно се настаниха над нулата, но асфалтът по пътищата все още не е достатъчно топъл, а това влияе пряко на безопасността на превозните средства.

Най-застрашени от подобни условия на пътя са мотоциклетистите, които само преди няколко дни откриха сезона и в България. Автомобилни експерти посочват какви предпазни мерки трябва да предприемат шофьорите в подобна ситуация.

„Температурите все още не са стабилни и рязко се променят, особено в някои райони. Съответно, няма как и гумите, и асфалтът да са достатъчно топли, за да може превозното средство, особено ако става дума за мотоциклет, да бъде напълно управляемо и спирачни път да бъде нормален", предупреждават експерти.

Те са категорични, че докато асфалтът не се затопли стабилно, мотоциклетите продължават да бъдат нестабилни при рязко намаляване на скоростта и спиране. Експертите също така припомниха, че през зимните месеци шофьорите са забравили за присъствието на мотоциклети по пътя и сега трябва бързо да се приспособят.

„Факт е, че мотоциклетистите вече се втурната по пътищата и няма как да бъдат спрени, така че шофьорите трябва да бъдат по-внимателни, да поглеждат по-често в огледалата за обратно виждане и да не правят резки маневри на пътя. Само така ще бъдат избегнати опасни ситуации“, категорични са автомобилни специалисти.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес