Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо с течение на времето колата ви губи мощност

23 октомври 2024, 13:38 часа • 840 прочитания

Много шофьори, докато са на пътя, забелязват спад в динамиката, като понякога дори изглежда, че колата отказва да набере скорост. Това се дължи на загуба на мощност поради естествено износване на основните компоненти и механизми. Ето защо е важно да знаете колко коня действително остават в колата, преди да я купите. Но как да стане това?

Колко често трябва да стартирате колата, ако не я карате

Според опитни механици отговора на въпроса „С колко е спаднала мощността на силовия агрегат след много години използване на автомобила“ не е толкова сложен, колкото изглежда на пръв поглед. Експерти твърдят, че с годините мощността на превозното средство може да намалее с до 20-30%. И това е напълно приемлив показател. Що се отнася до точните измервания, те могат да бъдат получени само чрез качване на колата на стенд.

Оборудването, налично в специализираните сервизи, ви позволява да определите текущата мощност на захранващия блок, в кои моменти се постига пиковата мощност на двигателя и като цяло колко е паднал този показател в сравнение с първоначалния. Разбира се, процесът на тестване изисква разходи. Вярно е, че понякога това може да бъде полезно, тъй като при тази процедура може да бъдат открити някои проблеми в работата на силовия агрегат и други компоненти на автомобила.

Още: Как някои шофьори убиват алтернатора дори на нова кола

Друго нещо, което трябва да се знае е, че мощността на съвременните автомобили варира значително в сравнение с данните, предоставени от производителя. Многократно е потвърдено, че реалните цифри в ежедневната реалност могат да се различават от посочените с 10- 15% надолу. Трябва да се отбележи, че това не е свързано с измама от производителя, а с условията, при които се експлоатира автомобилът.

Декларираните от производителя показатели се постигат при идеални условия, когато автомобилът преминава тестове, както и планирана разработка преди масово производство. Тук най-често използват наистина висококачествено гориво, минимално натоварване на автомобила и оптимални метеорологични условия. Освен това понякога производителите умишлено завишават производителността на своите модели, за да привлекат възможно най-много потенциални купувачи.

Още: Каква е разликата между цветовете на антифриза и може ли да се смесват?

Що се отнася до загубата на мощност по време на работа на автомобила, това най-често се дължи на съпътстващи обстоятелства. Например износването на частите на двигателя или трансмисията със сигурност ще повлияе на динамичните характеристики на машината.

Същото може да се каже и за наличието на неизправности в окачването, което неизбежно води до определени загуби в динамичните характеристики. И, разбира се, не трябва да забравяте гумите, както и метеорологичните условия. В жегата, например, всяка кола ще бъде по-малко динамична в сравнение с прохладно време.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес