Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засега изглежда "Гражданска отговорност" няма да поскъпва, Софиянски влезе в бюро "Зелена карта"

13 февруари 2019, 05:45 часа • 8880 прочитания

Няма да бъде събирана своеобразна такса от по 10 лева от всяка застраховка "Гражданска отговорност" за гаранционния фонд на Националното бюро "Зелена карта". Това решение е взело бюрото на вчерашното си общо заседание, твърди в. "24 часа".

Решението е ясен сигнал, че най-вероятно няма да има допълнително поскъпване на полиците.

Заради мониторинга, който в края на миналата година бе поставен над България поради бавене и неплащане на извършени от застраховани у нас автомобили щети в чужбина, Съветът на бюрата в Брюксел е поискал от нас увеличаване на банковата гаранция от 4 млн. на 5 млн. евро, както и нов презастрахователен договор. Исканията все още не са предявени официално, затова по тях решение не бе взето.

С 14 гласа "за" председателят на бюрото и член на управителния му съвет Орлин Пенев, който подаде оставка по лични причини малко след въвеждането на мониторинга, е официално освободен. На негово място идва Борислав Богоев, който получи необходимата подкрепа. Той е бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор и се ползвал с добро име сред застрахователните компании.

Мястото на Пенев като член на Управителния съвет зае Стефан Софиянски. Той спечели двубоя с Пламен Ялъмов. При първото гласуване двамата получиха по 5 “за” и 2 “ въздържал се”. След кратък дебат и преди второто гласуване Ялъмов оттеглил кандидатурата си.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес