Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какви „полезни функции“ може да не плащате, когато купувате нова кола

04 ноември 2022, 14:21 часа • 3179 прочитания

Колкото повече допълнителни функции има в колата, толкова по-висока е нейната цена, което е напълно естествено. Но дали всички допълнителни системи са толкова необходими или шофьорите могат да минат без тях?

Според автомобилни експерти, в много от случаите автомобилните производители имат за цел да измъкнат повече пари от потребителите и редица „екстри“ просто са ненужни. Сред тях, например, е отопляване на волана, което не е никак евтино. И ако тази функция не е включена в стандартното оборудване на модела, няма нужда да се доплаща допълнително. Същото важи и за отоплението на седалките, особено ако те не са кожени.

Стартирането на двигателя от разстояние, разбира се, е удобно, особено, когато навън е студено. И на шофьора му е много удобно да седне в приятно затопления салон на автомобила. Тук проблемите са два – ако не живеете в район с арктически климат, нямате особена нужда от тази функция. Също така – на много места е забранено продължителната работа на спрял автомобил на празен ход и това може да доведе до глобя на собственика му.

Системата за контрол на сцеплението е по-полезна за тези, които пътуват през труден терен, но града нейната роля не е толкова важна, тъй като скоростта на движение е по-ниска.

Светодиодните фарове също са нещо, от което може да се откажете при покупка. Факт е, че LED-светлините работят по-добре от халогените, но разликата при повечето модели е около 10-20% по-голям обхват при късите светлини. Освен това, тази оптика се ремонтира по-трудно от обикновените халогени, като в повечето случаи се налага замяна на целия блок, което е по-скъпо.

Друга опция, която не се препоръчва, е автоматичният контрол на климатика. Колкото и скъпа да е една кола, почти винаги на шофьора му се налага сам да настройва климатичната система. И го прави на ръка, така че е излишно да се доплаща за автоматичната функция.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес