Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въвеждат нови по-стриктни правила за колите

31 август 2020, 15:05 часа • 4821 прочитания

Регламентът на ЕС относно одобряването и надзора на пазара на моторни превозни средства започва да се прилага от утре. Приетият през май 2018 г. регламент обновява и укрепва значително предишната система за одобряване на типа и надзор на пазара.

Той подобрява качеството и независимостта на одобряването на типа и изпитването на превозните средства, увеличава проверките на автомобилите, които вече са на пазара на ЕС, и укрепва цялостната система чрез засилен европейски надзор, съобщиха от ЕК.

Основните елементи на новите правила на ЕС са:

– Независимост и качество на изпитването преди пускането на автомобил на пазара: техническите служби, извършващи изпитвания и инспекции на нови модели автомобили, ще бъдат подлагани на независим одит въз основа на строги критерии, за да получат и запазят предоставяния им от държавите членки статут. Националните органи по одобряването на типа вече подлежат на партньорски оценки, за да се гарантира, че съответните правила се прилагат стриктно в целия ЕС.

– Проверки на вече пуснати на пазара автомобили: с новата рамка също така се подобряват проверките на превозните средства, които вече се предлагат на пазара и продават в местните представителства. Отсега нататък от държавите членки се изисква редовно да проверяват минимален брой автомобили и те вече са в състояние да предприемат предпазни мерки срещу превозни средства на своята територия, които не отговарят на изискванията, без да е необходимо да чакат органа, издал одобрението на типа, да предприеме действия.

Как ЕК ще следи за спазването на правилата и какви са санкциите, четете в Expert.bg

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес