Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Volvо работи върху най-безопасния си автомобил

25 септември 2019, 15:18 часа • 2390 прочитания

Шведският производител Volvo разкри подробности за електрическата версия на компактния си кросоувър XC40, чиято премиера ще се състои през октомври 2019 г. От компанията твърдят, че това ще бъде един от най-безопасните модели на планетата.

"Зеленото" Volvo XC40 ще стане първият изцяло електрически автомобил на марката. Заради отсъствието на двигател с вътрешно горене структурата на предната част е допълнително усилена. Освен това, кросоувърът ще получи по-нисък център на тежестта заради акумулаторите, които са поставени на пода. Това ще осигури защита срещу преобръщане. Самите батерии ще имат допълнителна защита от алуминий.

Задната част на каросерията също ще бъде усилена благодарение на интегрирания в нея електрически агрегат. Това ще позволи оптимизирано разпределение на силите, действащи при сблъсък. И съответно ще сведе до минимум риска от получаване на сериозни травми при хората, возещите с автомобила.

Освен всичко, електрическото Volvo XC40 ще получи напълно нов комплекс от електронни асистенти и системи за безопасност. Те работят на базата на радари, камери и ултразвукови сензори.

В момента кросоувърът е предлага с електрифициран агрегат. Това е хибридната версия, която може да се зарежда от електропреносната мрежа. Тази модификация е изградена на платформа, която е разработена съвместно от Volvo и Geely. Силовият агрегат включва 1,5-литров бензинов двигател с 3 цилиндъра, развиващ 180 к.с., и електромотор със 75 к.с. Съвкупната мощност е 250 к.с. и 400 Нм.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес