Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Volkswagen спря доставките на автомобили в Русия

28 февруари 2022, 18:26 часа • 4485 прочитания

Концернът Volkswagen прекратя доставката на автомобили и аксесоари за коли на дилърите си в Русия. Това съобщиха от местното представителство, като мярката засяга моделите на всички компании в групата, които са представени на местния пазар - Audi, Skoda, Porsche, Volkswagen, Volkswagen (лекотоварни) Bentley, Lamborghini и Ducati.

До автосалоните няма да бъдат доставяни и автомобили, които вече са преминали митническа проверка и се намират на територията на страната. А причината са две – геополитическата обстановка и резкият спад на рублата.

По-рано стана ясно, че Jaguar Land Rover и General Motors (концернът е представен в Русия само от марката Chevrolet) също спират доставките на нови автомобили да дилъри си. От концерна Stellantis, който притежава марки като Peugeot, Citroen, Opel, Jeep и Fiat, засега не предвиждат подобни мерки, а заводите им в страната ще продължат да работят.

В същото време Daimler AG обяви, че прекъсва сътрудничеството си с местния производител КамАЗ. Германската компания доставя оборудване и агрегати за руските камиони, но КамАЗ е една от компаниите, която попадна в списъка със санкционирани лица и фирми, съставен от ЕС. От КамАЗ обявиха, че няма да спират работа и имат готовност да изпълнят всички поръчки, като действията им са съгласувани с руското правителство.

Заради кризата шведският производител Volvo също спира да доставя превозни средства, като засега е ясно, че тази мярка ще важи само за камионите. От компанията уточниха, че спират и продажбите на вече доставените машини, като това ще продължи до изясняване на ситуацията със санкциите

Volvo Trucks има собствен завод в Русия. Той се намира в Калуга, като годишно произвежда около 15 000 камиона. Компанията държи около 3% от пазара на тежкотоварни машини в страната.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес