Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Водещи японски марки бяха уличени във фалшификации

04 юни 2024, 06:26 часа • 2808 прочитания

Скандалът в Япония с фалшифициране на данни, свързани с безопасността и експлоатацията на автомобили, набира скорост. Три от водещите производители - Toyota, Mazda и Honda, бяха уличени в различни измами от Министерството на обществените земи, инфраструктурата, транспорта и туризма на Япония.

Скандал с манипулирани двигатели спря работата в 4 завода на Toyota

Министерството е наредило на общо 85 производители на автомобили и други компании да разследват и да докладват дали е имало фалшифициране на данни. В резултат на това до края на май пет автомобилни производители са съобщили за подобни действия от тяхната страна, като другите два са Suzuki и Yamaha.

„Това подкопава доверието на потребителите и самата система за сертифициране на превозните средства. Министерството ще проучи допълнително петте компании и ще предприеме строги мерки въз основа на резултатите“, се казва в изявление на Министерството.

Още: Японски производители ще правят двигатели без бензин и дизел

Разследването е установило, че Toyota е фалшифицирала данни по време на тестове за защита срещу удар на пешеходци на три от настоящите си модели. Става дума за седана Corolla Axio, комбито Corolla Fielder и кросоувъра Yaris Cross. Техните продажби и доставки до клиенти са спрени, а ръководството на корпорацията се извини на клиенти и акционери.

В същото време Mazda е фалшифицирала данни от краш-тестове за три модела, които вече са спрени от производство, а Honda е предоставила неверни данни от тестове за шум за 22 модела (те също не се произвеждат). На свой ред в Suzuki са фалшифицирали протокол от изпитване на спирачната система на един модел - Alto, и той също е спрян от производство.

Кой прави най-надеждните нови коли?

Във връзка с тези нарушения министерството реши да извърши обиски в централите на тези фирми и в заводите им. На свой ред и петте производителя обявиха, че ще окажат пълно съдействие на разследващите органи

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес