Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Властите в Австрия: превишаваш скоростта - оставаш без кола!

09 декември 2022, 08:35 часа • 2830 прочитания

Властите в Австрия намериха начин за справяне с безразсъдните шофьори. Те готвят промени в закона, което ще позволи да се конфискуват колите на тези, които карат с превишена скорост. Предложението е на Министерството на транспорта, като вече е внесено за обсъждане.

Според документа всеки, който превиши ограничението на скоростта с 60 км/ч в града и със 70 км/ч извън града, е изправен не само пред временна загуба на шофьорска книжка. Неговото превозно средства ще бъде иззето на място.

„Яростта на пътя е опасна за живота на всички останали на улицата. Тези хора просто трябва да останат без оръжие за убийство в ръцете си“, казва министърът на транспорта Леонора Гевеслер.

Отговорният орган на районната администрация трябва да провери за предишно поведение на водача при шофиране в двуседмичен срок. Ако по-рано безразсъдният шофьор вече е бил „засичан“ поне веднъж със същото провинение, конфискуваната кола ще бъде продадена на търг. 70% от приходите ще отидат във фонда за пътна безопасност, останалите пари ще отидат за общинските власти.

Това означава, че шофьори, които превишават ограничението на скоростта с 80 км/ч в населени места или с 90 км/ч извън града, рискуват моментално да загубят автомобила си. Има обаче ограничения. Ако превозното средство е собственост, взето под наем или наето от друго лице, то не може да бъде продадено на търг поради нарушаване на права на собственост на трети лица. За тези случаи се изчислява двуседмична конфискация, а нарушителят се лишава от шофьорска книжка за цял живот.

Законодателната инициатива в момента се обсъжда и може да влезе в сила от средата на 2023 г. Според статистиката всяка година в страната има от 400 до 500 случая на ненормално превишена скорост, за които може да важи новият закон.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес