Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В САЩ спадат продажбите на икономични модели

08 септември 2016, 11:00 часа • 1121 прочитания

Любимите на поколения американци големи автомобили със солиден разход на гориво постепенно се завръщат на пазара, като отново стават популярни. В същото време рязко спадат продажбите на превозните средства с нисък разход, като основната причина е намаляването на цената на бензина в страната, съобщава The Wall Street Journal.

Тази тенденция се наблюдава най-вече при новата Toyota Prius, чиито продажби стартираха през декември в САЩ. Компактният автомобил предлага среден разход на гориво около 5,2 л/100 км, което го изстреля на първо място в Япония. В Щатите обаче се случва точно обратното - желаещите да си купят Prius само за няколко месеца са намалели с повече от 26%.

Спадът на интереса към хибридния модел е започнал още през април, когато агенция Edmunds разкри в свое проучване, че голяма част от собствениците на автомобил с хибриден или електрически агрегат искат да ги заменят с голям всъдеход, а не с друг хибрид или електромобил.

"Има директна връзка между цената на бензина и интереса към хибридните модели. Когато бензинът струваше 4 долара за галон (около 3,79 литра) Prius беше №1 на пазара. Сега обаче горивото струва само 2,5 долара и интересът към модела на Toyota спада непрекъснато", коментира президентът на новата асоциация на дилърите на автомобили в Калифорния - Брайън Маас.

Проучванията сочат, че не само Prius е пострадал от намаляването на цената на бензина. През текущата година продажбите на хибридите като цяло в САЩ са спаднали с 14,1%. Очаква се до края на календарната година този резултат да се увеличи още.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес