Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Китай стана катастрофа като от виц

11 януари 2018, 13:12 часа • 7073 прочитания

Известни са вицовете, в които „Трабант” (или „Запорожец”) се удря в луксозен „Мерцедес”, след което следват най-различни продължения на случката. Е, в Китай стана нещо подобно, но но виновника за инцидента едва ли ще му бъде толкова смешно, тъй като ще му се наложи да търси доста крупна сума.

Участници в инцидента са триколесна машина за превозване на стоки и много луксозен (и съответно много скъп) Rolls-Royce Ghost. Произшествието е станало в град Гуйян, който по размерите на Китай не е много голям – само с 4 милиона жители. Затова и е пълно с такива моторни рикши с 3 колела, които превозват както пътници, така и стоки за различните магазини и пазари.

В случая, по неизвестни причини водачът на триколката се врязва отзад в скъпата лимузина. Сега той ще трябва да плати щетите, тъй като според законодателството на Китай, в подобни случаи винаги е виновен този, който удря другия автомобил. Големият проблем е, че по-бедните собственици на превозни средства нямат застраховка и обикновено работят или за някоя компании, или извършват частни услуги. Ако се съди по вида на машината обаче, нейният водач едва ли изкарва много пари, така че проблемите му тепърва започват.

В страната до момента за известни много случаи, при които изплащането на обезщетение за катастрофи направо разорява собствениците на подобни транспортни средства. През миналата година властите дори разгледаха закон, който да им позволи да сключват по-евтини застраховки за подобни случаи, но в крайна сметка той така и не бе приет.

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес