Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Детройт Lexus извади страховитото купе LC 500

12 януари 2016, 18:24 часа • 10359 прочитания

Досега новите модели на японската премиум марка впечатляваха предимно с откроим дизайн, но LC 500 предлага изключителни технологични решения. А дизайнът е наистина дързък.

Вместо новия LS седан, Lexus реши да ни предостави бегъл поглед към бъдещето си чрез това страхотно купе. Lexus LC 500 2017, който бе представен в Детройт, е серийната версия на концепцията LF-LC от 2012 г. Е, дизайнът е поразителен. За друго определение не се сещам. Но, за разлика от досегашните нови модели на Lexus, които впечатляваха само с дизайн, сега важните неща са скрити под красивата „кожа“ на LC.

 

При дължина от 4,76 м (1920 мм широчина и 1345 мм височина), автомобилът е конкурент на E-Class Coupe, макар технологично да иска да скочи едно стъпало по-нагоре – срещу S-Class Coupe. Причина за това е модулната платформа, изработена от подсилена с карбон пластмаса, алуминий и високоякостна стомана. При здравина на усукване, съпоставима с този на изцяло карбоновата структура на LFA, платформата ще се използва от бъдещите модели на Lexus, какъвто е вече споменатият LS. Разпределението на теглото е 52:48 в полза на предната ос при междуосие от 2870 мм. Автомобилът е със 134 мм по-къс, с 26 мм по-широк и с 24 мм по-нисък от BMW Серия 6 Купе.

 

Друга новост е 10-степенната автоматична трансмисия. Lexus казва, че смяната на предавките става почти толкова бързо, колкото и при трансмисия с двоен съединител. Трансмисията е по-малко в сравнение с някои 8-степенни автомати на пазара.

За сега, тази трансмисия се справя с мощността на 5,0-литровия атмосферен V8, който се монтира в RC F и GS F. Това означава 473 к.с. и 527 Нм въртящ момент, достатъчни за спринт 0-100 км/ч за 4,5 секунди. Да, цифрите звучат респектиращо, но тази външност иска още повече. Компанията със сигурност знае това, като слуховете говорят, че се работи по турбо бъдеще, което ще се появи в гамата на LC към края на десетилетието.

 

В интериора откриваме еволюция на дизайна на Lexus, като арматурното и приборното табло са изцяло дигитални, всичко друго е тапицирано в кожа. Стандартният панорамен покрив може да се замени с опционен карбонов.

 

Всичко това ще идва на базова цена от под $100 000 в САЩ, което е поредното доказателство, че Lexus знае някой и друг трик по отношение съотношението качество-цена.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес