Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Bugatti сами не знаят колко бърз е Chiron

30 юни 2016, 11:25 часа • 1493 прочитания

Логично е да се предположи, че показаното неотдавна Bugatti Chiron е не само наследник на Veyron в гамата на марката, но и е основен претендент за званието „най-бърз сериен автомобил на планетата”. В компанията имат планове за подобряване на световния рекорд, но колкото и да е странно, не бързат да ги реализират.

Към момента титлата за най-бърза серийна машина принадлежи на версия Veyron Super Sport, която под управлението на професионален пилот успя преди няколко години да развие скорост от 431 км/ч. В техническите характеристики на модела цифрите са различни – 417 км/ч, тъй като заради запазване на гумите максималната скорост е ограничена по електронен път.

Официално новият Chiron достига подобен резултат – 420 км/ч, но и тук има електронно ограничение заради гумите и заради безопасността на шофьора. Какво обаче може да постигне колата, не знаят дори представителите на Bugatti. Това призна един от тях в интервю за Autocar, след като бе попитан дали са истината слуховете, че инженерите на концерна Volkswagen действително са постигнали резултат от 463 км/ч, тоест Chiron е със 7,5% по-бърз от Veyron.

Специалистите от концерна смятат да сложат край на спекулациите, като това ще стане на специални тестове на полигона в Ера Лесинг, Германия. Именно там Veyron записа своя рекорд. Изпитанията обаче са предвидени едва за 2018 г., за да може дотогава да се поддържа интереса на клиентите към суперколата. Което означава, че ни чакат още поне 2 години слухове и спорове по темата.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес