Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Афганистан беше представен първият национален суперавтомобил

12 януари 2023, 14:36 часа • 6148 прочитания

Екип от афганистански конструктори представи прототип на първия си суперавтомобил Mada 9, съобщава националният телевизионен канал ToloNews. В разработката му са участвали 30 инженери от Кабулския професионален институт, като тя е продължила 5 години.

От август 2021 г. властта в страната се контролира от радикалната талибанска групировка. Говорителят на талибаните Забиула Муджахид публикува снимка на колата в Twitter и обяви, че разработката е гордост за страната му, като благодари на Министерството на професионалното образование за организирането на работата по нея.

Спецификациите на Mada 9 все още не са разкрити. Според Daily Mail, към момента е известно, че суперколата има модифициран двигател на Toyota Corolla, който може да издържи на увеличаване на скоростта. Производителят също планира да оборудва колата с електрическа трансмисия.

Корпусът на Mada 9 е изработен от леки композитни материали, а задвижващият агрегат е разположен под водача. Освен това има възможност суперавтомобилът частично да получи характеристиките на SUV. Това се дължи на факта, че автомобилът е адаптиран към хълмистия пейзаж на Афганистан.

Производителят добави, че Mada 9 скоро ще бъде подложен на тестове, за да се оцени ефективността на шофиране. Първоначално компанията възнамерява да пусне колата на вътрешния пазар, но не отрича, че в бъдеще ще започне да продава Mada 9 в чужбина, както и да участва в световни изложения и автомобилни изложения.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес