Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трик номер едно за годишен технически преглед с кола на бензин: Не е октановото число

06 август 2024, 08:56 часа • 73699 прочитания

Бензин с високо октаново число не значи, че ще минете обезателно годишен технически преглед. Това заяви експерт по годишни технически прегледи пред Нова телевизия.

Какво е най-важно за колите на бензин

Причината е, че всичко зависи от това какво точно излиза от ауспуха (ланда - коефицент на газовете, които се отделят, включително въглероден диоксид и кислород, нормата е между 1.03 - 0.997), което зависи от работата на катализатора. Най-важното е каква смес "гориво-въздух", образно казано, стига до катализатора и след това излиза от него. Ако горивото е качествено т.е. изгаря без остатъци, а това не зависи от октановото число на бензина, тогава няма проблеми.

Още: Проблеми за годишния технически преглед с кола на бензин: Рамката за която да знаем

Всъщност почистването на катализатора с голяма степен на вероятност ще помогне да преминете годишен технически преглед. Там, заради работата на самата машина, постепенно се натрупва слой масло и този слой пречи на сместта "гориво-въздух" да стигне до благородния метал в катализатора и да се извърши без остататък точната химична реакция. Затова почистването на катализатора осигурява необходимата химична реакция, така че през ауспуха да не се изхвърлят газове и частици над нормата.

За финал, автомонтьорска шега: "Най-дългите автомобили в света са "Трабант"-ите - 2 метра автомобил, 7 метра пушек": Колко стари са автомобилите в България? Говорят от Съюза на автомобилистите

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес