Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Toyota ще направи свиреп Yaris

14 декември 2016, 10:05 часа • 1278 прочитания

Компанията Toyota се завръща в световния-рали шампионат (WRC) от следващия сезон, като вече представи своя състезателен автомобил, който е изграден на базата на модела Yaris. Японците ще пуснат и „гражданска” версия на машината, която ще използва редица технологии от болида за WRC.

Рали-вариантът на Yaris ще получи 1,6-литров бензинов турбомотор с мощност 380 к.с. и 425 Нм. Машината, която ще бъде пусната в продажба догодина, ще е с по-скромни параметри, но въпреки това и те изгреждат доста впечатляващо. Очаква се автомобилът да разчита на същия мотор, който ще развива 200 к.с. и 270 Нм въртящ момент. Това ще позволи ускорение от 0 до 100 км/ч за 6,5 секунди.

Ако се съди по показаното от Toyota изображение на хот-хеча, той ще получи допълнителни аеродинамични елементи по каросерията, снижено окачване, големи джанти и усилени спирачни механизми. Основни конкуренти на този автомобил ще бъдат Ford Fiesta ST, а също така и новото поколение на Volkswagen Polo GTI.

Пускането на пазара на подобен автомобил е първата крачка на Toyota за създаване на отделна марка спортни модели по подобие на BMW M GmbH, Mercedes-AMG и Hyundai N. Новото подразделение ще бъде сформирано на базата на състезателния тим на Toyota – Gazoo Racing.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес