Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Toyota изтегля близо 3 млн. коли в сервизите

31 март 2017, 10:07 часа • 2186 прочитания

 

Компанията Toyota обяви поредната си сериозна сервизна акция заради дефектните въздушни възглавници, произведени от фирмата Takata. Този път тя ще засегне над 2,9 млн. автомобила в Япония, Китай, Европа и други региони.
Основната част от машините са от моделите RAV4 и Corolla (версията седан). Проблемът в случая е, че химическата смес в предпазните устройства в случай на използване на автомобила в топъл и влажен климат може да доведе до взривяване.

През миналата година Toyota изтегли в сервизите си 1,6 млн. коли в САЩ. При тях бе установено, че въздушните възглавници от страната на пасажера имат дефектни блокове с напълнен газ. Това води до неправилното задействане, което е или много силно, или не сработва достатъчно бързо.  

Като цяло заради дефектните възглавници японската марка бе принудена да обяви сервизни акции в САЩ за 4,73 млн. автомобила. Общият брой на засегнатите на автомобили в цял свят на всички производители с устройства на Takata надмина 100 млн.

Самата фирма Takata се призна за виновна за проблемните устройства, които доведоха до смъртта на 16 души. В продължение на години от компанията са знаели за дефекта, но са укривали данни и в крайна сметка това доведе до глоба от 1 млрд. долара.

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес