Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ток и жица: Защо електрическият Jaguar I-PACE стана Световен и Европейски автомобил на 2019 година (тест-драйв)

29 юни 2019, 14:10 часа • 23557 прочитания

Автомобилните експерти винаги първи се докосват до новите модели коли и формират предварителното отношение на потребителите. Много рядко обаче се случва така, че един нов модел да спечели всички престижни автомобилни награди и то за по-малко от година от появата си. Най-авторитетните членове на журита в света избраха новият Jaguar I-PACE за „Световен” и „Европейски автомобил на 2019 година”, „Най-добър дизайн в света” за настоящата година и „Кола на годината” в Германия, Великобритания и в Норвегия, както и „Най-добър иновативен двигател”. Освен тези престижни отличия, електрическият I-PACE спечели над 70 международни награди. Това няма как да се манипулира или да стане случайно, но ние българите сме малко недоверчиви и винаги искаме да оценим нещата от собствен опит. Ето, че новият Jaguar I-PACE вече е у нас, изпробвахме го и разбрахме защо е спечелил всяка една от тези награди. Ако не вярвате, можете да се убедите сами. Колата е на разположение за тест-драйв в новия комплекс на „Мото-Пфое” в София.

Наградите подсилват имиджа на новия Jaguar I-PACE и привличат вниманието на потребителите, но последният съдник за съдбата на модела си остава пазарът. Поне у нас той е категоричен. При базова цена на Jaguar I-PACE в България от 155 400 лева с ДДС и цена на добре оборудван модел от около 180 000 лева, квотата за уникалния електромобил у нас е почти разпродадена. Сигурно има защо. Безспорно външният вид на новия модел е фантастичен. Чудесно е, че британците запазиха визията на прототипа, представен в края на 2016 година. В предната част веднага си личи, че това е истински Jaguar, тъй като новият I-PACE носи внушителната радиаторна решетка на марката, чийто ребра се отварят и затварят при необходимост от охлаждане. Профилът е динамичен, характерен за купе с 4 врати, а разширената задна част е подчертана от тънките светлини в стила на спортния Jaguar F-TYPE.

Галерия: Ток и жица с новия Jaguar I-PACE по Подбалканския път

Със своите размери новият Jaguar I-PACE изглежда компактен отвън, но предоставя щедро пространство в салона, така че в колата да седнат удобно четири човека. За трима на задната седалка ще е тясно, най-вече в областта на раменете. Обемът на багажника е 656 литра, но до тавана. Ако се сгънат задните седалки, пространството се увеличава до 1453 литра. Първоначално седя до водача, тъй като нетърпеливият колега се настанява зад волана. Това пък ми дава възможност да огледам детайлно интериора и да се запозная с повечето функции. Луксът в салона е ненадминат или поне не се сещам за толкова впечатляващо внимание към детайлите.

Използваните материали също са най-добрите в автомобилната промишленост, така че мога само да се наслаждавам на покритията в купето. Честно казано, малко повече ми идват трите дисплея, от които се следят и управляват всички функции. Точно пред погледа на водача е големият 12,3-инчов дисплей, който изобразява най-важните данни за движението. На централната конзола има още два сензорни дисплея на мултимедийната система Touch Pro Duo с размери 10 инча отгоре и 5 инча отдолу. Около 5-инчовия дисплей са поставени два кръгли регулатора, които имат няколко функции – температурата в купето, силата на въздуха, затоплянето или охлаждането на седалките. Ще ви трябва известно време да свикнете да боравите с менюто, но така е всеки път, когато сменяте мобилното устройство с по-ново.

Сядайки зад волана на новия Jaguar I-PACE ви очакват наистина бурни страсти. Бутонът за стартиране на електрическия автомобил е на централната конзола. По-надолу в лявата част се намират бутони, с които се избира режима на движение. Логично натискам бутона D и подавам газ. Едва изчаквам да видя празен път пред себе си за да скоча върху газта. Автомобилът реагира толкова отзивчиво, че веднага се залепям за седалката. Усещането е за катапулт, нещо като със спортен модел с V8 двигател, само че тук цари магическа тишина, а в салона прониква само лек шум от гумите и вятъра. Бързам да посегна към бутона за смяна на режимите и започвам да изпробвам, превключвайки от Comfort към Eco и Dynamic.

В динамичен режим рязко натискам газта и колата се изстрелва напред светкавично бързо, сякаш е куршум на пътя. При смяната на режимите се променят настройките на адаптивното окачване, кормилното управление и реакцията на трансмисията. Новият Jaguar I-PACE се задвижва от два електрически мотора, разположени върху предната и задната ос. Те предоставят впечатляваща мощност от 400 конски сили и 696 Нм въртящ момент, налични от самия старт. С тях Jaguar I-PACE ускорява от 0 до 100 км/ч за впечатляващите 4,8 секунди и развива максимална скорост от 200 км/ч. Ако обаче натискате яко газта, зарядът на батерията стремглаво се изразходва. Тогава идва ред на икономичния режим Eco, в който новият Jaguar използва силата на тока възможно най-ефективно и благодарение на рекуперацията на спирачната енергия кротко достига да следващата зарядна станция.

Още един начин да пестите енергия, е като зададете високо ниво на рекуперация и само с пускане на педала на газта колата се забавя и дори може напълно да спре, без да докосвате спирачката. С напълно заредена литиево-йонна батерия с капацитет 90 кВтч, новият Jaguar I-PACE може да измине пробег до 470 км. При динамично шофиране, дистанцията се скъсява значително. Батерията се зарежда от 0 до 80% само за 40 минути посредством електрически станции за постоянен ток от 100 кВт. Това ви дава възможност да стигнете от София до Бургас или Варна само на ток, с едно междинно бързо зареждане за всеки случай. Зареждането на батерията може да стане и чрез най-обикновен контакт вкъщи чрез стенна зарядна станция с променлив ток от 7 кВт за малко над 10 часа, като най-удачното време за това е през нощта.

Новият Jaguar I-PACE се предлага със задвижване на четирите колела AWD, което осигурява оптимално сцепление, независимо от настилката. Електрическият SUV има симетрично разпределение на теглото между осите в съотношение 50:50. Плоската батерия е разположена много ниско в централната част между двете оси и помага за намаляване на центъра на тежестта, а това дава ми възможност да описвам завоите с висока скорост, характерна за спортен автомобил. Управлението на I-PACE е директно и колелата реагират точно на волана. Шасито отработва неравностите много гладко, особено ако е оборудвано с адаптивни амортисьори и пневматични елементи, които спускат каросерията на колата с 10 мм при високи скорости.

Технически характеристики

Jaguar I-PACE EV400 AWD

Размери

Дължина, мм: 4682

Широчина, мм: 1890

Височина, мм: 1565

Междуосие, мм: 2990

Собствено тегло, кг: 2133

Капацитет на батерията, кВтч: 90

Автономен пробег, км: 470

Двигател

Два синхронни електромотора с постоянни магнити

Максимална мощност, к.с.: 400

Максимален въртящ момент, Нм: 696

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 200

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 4,8

Среден разход на електрическа енергия, кВтч/100 км: 21,2

Вредни емисии СО2, г/км: 0

Базова цена на модела, лева с ДДС: 155 400

 

КОНКУРЕНТЪТ

Tesla Model X 90D

Размери

Дължина, мм: 5036

Широчина, мм: 2070

Височина, мм: 1684

Междуосие, мм: 2965

Собствено тегло, кг: 2390

Капацитет на батерията, кВтч: 90

Автономен пробег, км: 415

Двигател

Електрически

Максимална мощност, к.с.: 423

Максимален въртящ момент, Нм: 660

Динамика

Максимална скорост, км/ч: 250

Ускорение от 0-100 км/ч, секунди: 5,2

Среден разход на електрическа енергия, кВтч/100 км: 20,1

Вредни емисии СО2, г/км: 0

Базова цена на модела, лева с ДДС: 162 725

 

Автор: Денислав Стоянов

Фотография: Иван Монев

Денислав Стоянов
Денислав Стоянов Отговорен редактор
Новините днес