Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Титаниевият китайски Icona Vulcano ще изригне този уикенд

11 август 2015, 17:57 часа • 8764 прочитания

За пръв чухме за Icona Vulcano през 2013 г., когато на салона в Шанхай бе обявено, че моделът ще разчита на 1000 к.с. Две години по-късно моделът, все още в единствен екземпляр, ще дебютира на Конкурса за елегантност в Пебъл Бийч. Разликата е, че Vulcano ще разчита на V8 двигател „само“ с 670 к.с. По-интересното около този автомобил се крие във факта, че купето му е изработено от титан. Китайците обаче твърдят, че моделът е с по-добри характеристики от оригинала, а дизайн е вдъхновен от Blackbird SR-71. Да, най-бързият самолет в света. Е, Vulcano със сигурност няма да е най-бързата кола, на за сметка на това изглежда много агресивно, а в профил дори може да се нарече и по италиански красива.

 

И това не бива да учудва, защото китайците са ползвали френски дизайнери и италиански инженери, за да реализират своя проект. Това може и да не е най-добрата комбинация (обратната може би щеше да е по-добра), но не може да й се отрече, че е най-добре изглеждащият китайски автомобил, който сме виждали до ден днешен.

 

Самюел Чуфард е Дизайн директор на Icona, който е избрал титаний и карбон за изработката на купето. Другото много важно име в този проект е на Клаудио Ломбарди, бивш директор във Ferrari, стоящ зад развитието на задвижването на няколко шампионски болида на Скудерията. Той е подпомаган от Марио Каваньеро, с когото опитват да лансират някои Lancia проекти.

 

Задвижването се осигурява от V8 двигател, взет от Сorvette ZR1. Максималната му мощност е 670 к.с., а въртящият момент е 840 Нм. Според данните на модела, Vulcano спринтира от 0 до 96 км/ч за впечатляващите 2,8 секунди, докато максималната му скорост е 350 км/ч. При желание от страна на потенциален клиент, мощността на този двогател може сериозно да бъде напомпана и да достигне близо до предварително заявените преди две години 1000 к.с. Ценната обаче вероятно ще е много висока, затова и не се съобщава. Този първи опит на Китай за суперавтомобил заслужава аплодисменти. Има ги от нас.

Този дизайн може да "затапи" повечето класици в жанра.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес