Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези автомобили са обречени да изчезнат - какво не е наред с тях?

19 август 2024, 16:00 часа • 3796 прочитания

По-малко от 6000 водородни електрически превозни средства (Fuel Cell Electric Vehicle/FCEV) са били продадени в световен мащаб през първата половина на 2024 г., съобщава анализ на експертите от SNE Research, според които това е 34,1% по-малко от същия период на миналата година.

Австралийци атакуват Европа с пикап на водород

От тези 5621 FCEV, продадени през първата половина на годината, част са не само леки автомобили, но и търговски превозни средства. В Китай между януари и юни са продадени 2501 водородни превозни средства, от които 2478 са автобуси или камиони.

Продажбите на водородни електрически превозни средства в Китай паднаха с 16,5%, докато вторият по големина пазар - Южна Корея, отбеляза спад от 41,8%. Южна Корея достигна само 1742 нови FCEV за шест месеца. SNE Research обяснява това с бавните продажби на Hyundai Nexo - водороден SUV, на вътрешния пазар. Статистиката на Hyundai включва и водородния автобус Elec City.

Още: Колко станции за зареждане са необходими в Европа?

Европа успя да изпревари САЩ като третия по големина пазар с ръст от 21,5% на годишна база, публикувайки 594 продадени FCEV през шестте месеца (през 2023 те са 489). Растежът в Европа се дължи главно на спада на продажбите в САЩ - продажбите на FCEV там паднаха от 1825 единици на 322. В САЩ основният пазар за водородни електрически превозни средства е Калифорния, където има значителен спад в този сегмент.

Продажбите на водородни електрически превозни средства в Япония се увеличиха повече от два пъти спрямо предходната година до 440 единици, измествайки страната над САЩ. Останалият свят не е допринесъл значително, продавайки само 22 FCEV.

С изключение на свързаната с пандемията 2020 г. продажбите на водородни електрически превозни средства нарастват стабилно до 2022 г., когато броят им достига 20 704 единици. През 2023 г. се наблюдава спад от 20,7% в продажбите до 16 413 автомобила. Първата половина на 2024 г. донесе допълнителен спад от 34,1%.

„Колебанията в цените на водорода, нарастващите разходи за зареждане и недостигът на инфраструктура затрудняват потребителите да използват удобно водородни превозни средства и са основната причина за спада на пазара на FCEV“, казаха анализаторите на SNE Research, имайки предвид южнокорейския пазар.

Още: Експерти: Водородните автомобили провокират глобалното затопляне

„Противно на предложения от правителството план, навлизането на водородни автомобили се забави и плановете за пускане на нови модели също не са обнадеждаващи“, допълват експертите.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес