Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съюзът между Daimler и Renault-Nssan се разпада

24 април 2019, 14:22 часа • 4113 прочитания

 

На 22 май начело на концерна Daimler ще застане шведът Ола Калениус, като един от първите му ходове е бъде да прекрати всички съвместни проекти с алианса  Renault-Nissan-Mitsubishi и така да сложи край на едно 10-годишно партньорство, съобщава германското издание Manager Magazin.

Според информациите, Калениус предпочита концернът да се съсредоточи върху сътрудничество с доскорошния основен конкурент на пазара - BMW. Решението на новия шеф е напълно разбираемо, тъй като проектите с френско-японския алианс не се развиват, даже напротив - някои от тях са закриват по различни причини.

Най-важният от тях е първият пикап в гамата на Mercedes - X-Class, който е изграден на базата на Nissan Navara. Освен това, товарният Mercedes Citan представлява преработено Renault Kangoo. Малолитражките  Smart Fortwo и Forfour  на свой ред разделя платформа и агрегати с Renault Twingo.

Сътрудничеството между двата големи производителя стартира през 2010 г., като те си размениха акции и се договориха за съвместна разработка на нови модели, двигатели и трансмисии. Общите проекти в един момент наброяваха 12, като в момента Smart Fortwo и Forfour и Renault Twingo дори се произвеждат на едно и също място - в завода на френската компания в Словения. От 2021 година обаче производството на Smart се мести в завода на Geely в Китай.

Сред съвместните проекти е и производството на нов 1,3-литров двигател, разработен с помощта на Daimler и поставян както на компактните модели на Mercedes, така и на автомобилите на Renault, на Nissan и на Dacia.

Новият генерален директор на Renault - Тиери Болоре, се опита да избяга от въпроса за прекратяване на сътрудничеството, като каза единствено, че Daimler си остава "ключов партньор". Дялът на алианса в немския концерн (1,55%) се оценява на 2 млрд. евро, което го прави третият по големина акционер след боса на Geely - Ли Шуфу и кувейтския суверен фонд.
Засега от Щутгарт също не бързат с изявленията, като се предполага, че се очаква стъпването в длъжност на Калениус.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес