Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Супер леко и мощно Audi TT ultra quattro concept

26 април 2013, 09:42 часа • 20075 прочитания

Основното в този автомобил са цифрите. Концепцията, която не е нищо друго от напомпано и олекотено TT S quattro, се задвижва от 2,0-литров, 4-цилиндров TFSI турбо двигател, генериращ 310 к.с. и 400 Нм. Основната цел на Audi е било теглото на автомобила, което е свалено с цели 300 кг и в този си вид купето тежи 1111 кг. Така съотношението мощност-маса е стигнало впечатляващите 3,6 кг/к.с., благодарение на което ускорението до 100 км/ч вече е 4,2 секунди (с 1,3 сек по-бързо), докато максималната скорост е 280 км/ч.

Шасито на TT ultra quattro е олекнало с 43 кг спрямо стандартния модел, докато заедно с оптимизираните подвижни елементи по купето диетата е довела до общо сваляне на 100 кг. Концепцията разчита на подсилен с карбон полимер (CFRP) в задната част, В-колоните, покрива и средния тунел в интериор. Магнезий е използван за пода, както и за подсилване на пантите.

Основата на задното крило е изработена от валцуван алуминий, докато самото антикрило – от карбон. В интериора са поставени „корита“ от R8 GT, на които се дължи намаляване на масата с цели 22 кг, тъй като конструкцията на седалките е изработена от подсилена с фибростъкло пластмаса (FRP).

Макар основната цел да е била жестоката диета, специалистите в Audi са запазили електрическите прозорци, климатика и електромеханичната паркинг спирачка. Заменили са обаче страничните огледала с малки камери. Спирачните дискове са керамични, ауспухът е изработен от титаний, а джантите са с 20 кг по-леки от тези на базовия модел.

 

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес