Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Струва ли си постоянно да ремонтирате стара кола или е по-добре да си купите нова?

19 септември 2022, 17:21 часа • 8078 прочитания

Всеки собственик на автомобил вероятно си задава въпроса - да си купи нова кола или да продължи да ремонтира старата, която постоянно изисква обслужване? В много случаи решението за закупуване на нов автомобил се взема на базата на емоции, но този избор винаги трябва да бъде балансиран.

Първото нещо, което трябва да се прецени при решаването на проблема, е цената на услугата. При нов автомобил всички разходи са насочени към сервизно обслужване, докато употребяваното превозно средство може да създаде много повече неприятности в това отношение. В същото време обаче е възможно и обратното, защото някои разходи при нова кола (като застраховка, например) са много по-големи.

На следващия етап трябва да оцените собствените си финансови възможности. Така че трябва да изчислите колко пари ще спечелите от продажбата на употребяваната си кола и какъв ще бъде общият бюджет за покупка. Ако имате финансово ограничение, няма да е възможно да вземете наистина висококачествена нова кола. В този случай си струва да помислите за рационалността на продажбата на стария.

Трябва да се има предвид, че не всички неизправности на нов автомобил се отстраняват за собствена сметка от търговеца (производителя). Има много агрегати, които собственикът ще трябва да ремонтира за своя сметка. Следователно не трябва да разчитате само на гаранция. Още повече, че напоследък качеството на новите автомобили сериозно спадна.

Преди това автомобил от Япония или Германия можеше лесно да измине 300 000 км. Сега е необходим основен ремонт на основните агрегати вече при пробег от 150 000 км. Надеждността и качеството на новите машини е спаднало значително, така че не бива да вярвате напълно във това, че новата кола ще ви служи дълго време без да създава проблеми.

Не е за пренебрегване и още един фактор. Преди да купите ново превозно средство, трябва също така да оцените загубата на цена във времето. Веднага след като автомобилът напусне автосалона, неговата цена пада с 15%. След 1 години експлоатация стойността му пада с повече от 30%, а на трета година той струва по-малко дори половината сума, която е похарчена за покупката му.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес