Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спад в продажбите на леки коли в Китай за първи път от 20 г.

09 януари 2019, 16:40 часа • 2346 прочитания

Годишните продажби на леки автомобили в Китай спаднаха миналата година за първи път от повече от 20 години, предаде БГНЕС.

Продажбите на леки автомобили спаднаха до 22,4 млн. бройки през 2018 г., което е спад с 5,8% в сравнение с предходната година, съобщиха от  Китайската асоциация за пътнически автомобили (CPCA).

През декември продажбите спаднаха с 19,2% в сравнение с предходната година.

Падащият пазар е засегнал производствения сектор на Китай, който се сви през последния месец за първи път от повече от две години.

Търговската война между Пекин с Вашингтон се води в момент, когато Пекин се сблъсква със забавящата се национална икономика - очаква се растежът да се е понижил до около 6,5% през 2018 г., при 6,9% през 2017 година.

Мрачната картина на износа засили необходимостта Пекин да разчита на своите потребители, за да развива своята икономика.

Но кампанията на правителството миналата година прекъсна части от финансовата индустрия в сянка, като например кредитиране от равнопоставени партньори, което финансира покупките на автомобили за някои потребители.

Намаляването на продажбите на автомобили може да е феномен от миналата година, заяви генералният секретар на CPCA Цуей Дуншу.

Длъжностни лица предприемат стъпки за възобновяване на потребителските разходи.

Ще бъдат въведени политиките за повишаване потреблението на авто- и домакински уреди, съобщи агенция Синхуа тази седмица.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес