Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След 29 години производство Ford се отказа от Mondeo

26 март 2021, 06:57 часа • 7795 прочитания

Компанията Ford официално обяви, че спира производството на един от най-популярните си модели в Европа - Mondeo. Той се появи преди 29 години и сега на пазара е неговото пето поколение. Той ще бъде спряно през март догодина и така ще последва съдбата на американския Fusion, който беше пенсиониран през 2020 година

От компанията обявиха, причината за отказа посочена от Mondeo е "увеличаваща се промяна в предпочитанията на клиентите". А това означава, че търсенето на кросоувъри и SUV-модели расте и те постепенно изхвърлят от пазара комбитата и седаните.

Първото поколение на Mondeo се появи на пазара през 1993 година, като то наследи друг знаменит модел - Sierra. До момента от него в Европа са продадени около 5 млн. бройки. Говорител на Ford посочи, че "пазарният сегмент, в който се конкурира Mondeo, се е свил с 80% от 2000 година насам".

Експертите предвиждат, че Mondeo ще бъде последван и от големия си конкурент VW Passat. Германската компания вече обяви, че Passat ще получи ново поколение, но се очаква то да се предлага само като комби. А ролята на водещ седан със средни размери във VW Group ще играе Skoda Superb, като той ще трябва са се конкурира с Peugeot 508, Opel Insignia и още няколко модела от този клас.

Все пак Mondeo няма да изчезне напълно, защото Ford продава модела и в Китай, където седаните все още са много търсени. Той е третият модел на марката в Европа, чието производство спира след минивановете Galaxy и S-Max, които също се сглобяват във Валенсия.

Мястото на трите автомобила ще заеме всъдеходно комби, което бъде задвижвано с хибриден двигател, но не е изключено и да бъде изцяло електрическо. Той ще се казва Evos и ще излезе на пазара през 2023 година.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес