Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След 10 години Jaguar ще прави само електромобили

12 октомври 2018, 12:46 часа • 2196 прочитания

Ръководството на Jaguar Land Rover има намерение през следваите 10 години на трансформита марката Jaguar в производител само на електромобили. За този период ще бъде съкратена напълно гамата двигатели с вътрешно горене. А първият модел на ток ще стане луксозен седан, който ще се превърне в приемник на флагмана XJ, съобщава Autocar.

Този електромобил ще се появи на пазара през следващите 2 години, като ще се конкурира с Porsche Taycan, Tesla Model S, както и с Mercedes-Benz S-Class и Bentley Flying Spur. Новият XJ до голяма степен ще промени идеологията на модела, който се появи още през 1967 г.

Жизненият цикъл на сегашните модели XE и XF ще приключи през 2023 г. Те ще отидат в историята, като мястото им ще бъде заето от нов електрически кросоувър с по-големи размери. Сегашният SUV на ток – I-Pace, ще смени поколенията си през 2025 г., като едновременно с него на пазара ще излязат „зелените” E-Pace и F-Pace.

Практически Jaguar ще стане изцяло електрически през 2026 г., когато единственият модел с двигател с вътрешно горене в гамата му ще остане кросоувърът J-Pace. Гамата модели ще бъде попълнена и класическият модел E-Type Zero (на втората снимка), като собствениците на сегашните автомобили ще получат предложение за преминаването към електрическо задвижване.

Първият електромобил на Jaguar – кросоувър I-Pace, дебютира през пролетта на автосалона в Женева. Всъдеходът е оборудван с два електромотора – всеки с по 200 к.с. и акумулатори с капацитет 90 кВт/ч. Ускорението от 0 до 100 км/ отнема 4,8 секунди, а максималната скорост е 200 км/ч. Пробегът с една зареждане на батериите е 480 км.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес