Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скъпият бензин отказва британците от пътуванията

01 август 2022, 16:52 часа • 1257 прочитания

Разходите за живот във Великобритания се увеличават на фона на кризата и предстоящата рецесия. Затова и все повече жители на страната са принудени да намалят пътуванията с личен автомобил - както ежедневни, така и на големи разстояния, съобщава таблоидът The Sun.

Според информацията на изданието, заради прекалено високите цени на горивата автомобилът за редица жители на Обединеното кралство се е превърнал от транспорт в лукс, който вече не могат да си позволят на фона на общото поскъпване на живота. Затова и около 10% от шофьорите съобщават, че трябва да се откажат от ваканционни пътувания.

Други 12% от анкетираните собственици на автомобили са по-малко склонни да пътуват до работа с личен автомобил, като причината и тук е твърде скъпото гориво. В същото време при младите шофьори - на възраст от 18 до 24 години този дял е по-висок и възлиза на 20

Освен това, някои млади британци са спрели да пътуват до учебни заведения с кола, а около един на всеки десет души под 34-годишна възраст твърди, че е трябвало да продаде автомобила си.

Редица британски активисти призовават властите да контролират растящите цени на горивата, които „унищожават бизнеса и ежедневието на хората“. Те предлагат намаляване на цените извън големите градове и намаляване на ДДС до 17,5%, за да се помогне на хората в „спешна ситуация“ с разходите за живот.

Според Bloomberg, цените на дребно на бензина в Обединеното кралство са започнали постепенно да намаляват след дълъг спад на цената на горивата на борсата. Така миналата седмица мрежата Asda намали цената на литър с девет пенса. Въпреки това, както отбелязват общественици, тенденцията е твърде слаба, за да бъде усетена от обикновените потребители.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес