Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скоро – почти 7 от 10 коли няма да могат да стигнат до центъра с мотив замърсяване

11 март 2021, 07:47 часа • 18672 прочитания

Моментен дефект на автомобила може да се отрази на екокатегорията, в която попада и съответно да не може да влезе например в центъра на София. Ако коли с по принцип по-висока категория „ЕВРО” нямат катализатор, може да паднат в по-ниска категория що се отнася до забраната. Реално всичко зависи от отделянето на вредни емисии, т.е. какво показва газомерът при технически преглед. Това значи, че автомобили от една и съща марка и година на производство може да имат различна екокатегория. За това предупреди bTV в авторски материал.

Засега за ограничение на влизането на коли в центъра на столицата има единствено предложение, не решение – в квадрата между бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Сливница". Евентуално това би влязло в сила през 2020 година. Идеята обаче е коли от категория 1 и 2 да не влизат в дни на прекомерно замърсяване в центъра. Реално това са дизеловите коли, както и колите, произведени до 2007 година. Това са повече от 65% от ползващите се автомобили в България – всичко, произведено преди 15 и повече години, независимо дали се движи на дизел или на бензин, твърди телевизията.

Категориите по отношение на това къде биха могли да се движат колите са 5 – петата е само електроавтомобилите, което е под 0,1% от парка – само 5000 електромобила има в България. А стикерът за категорията ще е 4 лева.

Експертът Тодор Желев смята, че техническият преглед няма да бъде затруднен от новите изисквания.

Всъщност, всеки град в България може да въведе изисквания за придвижване в централната си част на база „замърсяване” – по закон.

Законовото предложение за урегулиране на цялата ситуация се появи в началото на февруари, 2021 година – ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес