Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще се оглеждаме за бейби Jeep в Женева

04 февруари 2014, 12:09 часа • 31576 прочитания

Jeep, разбирай новия му собственик Fiat, иска да влезе още по-дълбоко в един от най-конкурентните европейски сегменти, където да се конкурира с Nissan Juke и цяла плеяда други негови поддръжатели. Това казва Autoexpress със своето виждане по темата, което британците твърдят, че ще бъде представено в Женева и ще носи името Jeepster.

Изданието твърди, че мини модела ще черпи вдъхновение от култовия Jeep Wrangler, което ясно се вижда и в тази артистична визия на бъдещия Jeepster.

В основата ще стои платформата Small Wide на Fiat, която в момента използват 500L и 500L MPW, но ще послужи за база и на кросоувъра 500X. Той и Jeepster ще се произвеждат в завода на Fiat в Мелфи, Италия, от средата на тази година.

Няма съмнение, че щом става въпрос за Jeep, трябва да очакваме 4х4 задвижване и истински възможности да се излезе извън пътя, а не характерните за класа псевдо SUV качества.

Няма никаква яснота за задвижването, но би могло да се предположи, че единият от двигателите ще е 1,6-литров Multijet дизел от Fiat. Би могло да се монтира и 2,0-литров дизел, който от април ще се предлага за Cherokee. Най-вероятните бензинови опции са атмосферен 1,4-литров и турбо 1,4 MultiAir двигателя.

Разцъфтяващият компактен SUV клас се очаква да удвои размера си до 2017 г. и всички погледи за насочени натам. Дори Mercedes планират въвеждането на X-Class, който да застане под GLK и да използва платформата на Renault Capture (отново според Autoexpress). В това има логика, тъй като наскоро Mercedes пусна рембрандирано Renault Kangoo, като на този фон задълбочаването на сътрудничеството не изглежда нелогично.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес