Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Щатски шериф ще връща парите за супермощна кола

24 юли 2018, 09:22 часа • 4644 прочитания

Шериф от американския щат Джорджия ще трябва да върне 70 000 долара, след като купи служебен автомобил за своя офис. Покупката изглежда напълно законна, но предизвика огромен скандал. А причината е в колата – скъп Dodge Chager Hellcat, който е един най-мощните автомобили на планетата с неговите 717 к.с. под капака.

Министерството на правосъдиието на САЩ вече поиска официално от шериф Бъч Конуей да възстанови на хазната похарчените 69 258 долара. От ведомоството се съмняват, че супермощният седан наистина помага на органите на реда да си изпълняват задърженията. По данни на министерството, колата се използва от шерифа за пътуване от къщи до работа и обратно.

Покупката на автомобила първоначално привлече вниманието на службата за борба с прането на пари. Плащането за колата е извършено със средства от фонда за конфискувани активи от престъпна дейност, а обяснението е било, че този Hellcat (на втората снимка) ще се използва за програмата Beat the Heat., която се бори с нелегалните улични гонки, както и за специални операции под прикритие.

В крайна сметка министерството е дало срок на шериф Конуей да възстанови парите зо 31 юли, като му е отнет достъпа до средства от фонда за конфискувани активи. Самият шериф е на мнение, че покупката на подобна кола е напълно нормало за ведомоство, чийто бюджет е 92 млн. долара. Освен това суперседанът осигурява по-добра безопасност на пътищата в окръга.

„Единственият начин шериф Конуей да запази авторитета – както своя, така и на службата си, е веднага да напише чек за парите и да се извини на данъкплатците в щата. Всичко друго е неприемливо”, категоричен е Уилям Пери, шеф на службата Ethics Watchdogs, която следи дали длъжностните лица изпълняват всички етични норми.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес