Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шест десетилетия по-късно: Alpine Celebration

16 юни 2015, 10:22 часа • 23733 прочитания

„24 часа на Льо Ман“ редовно привлича над 250 000 фенове на моторните спортове и без съмнение е най-голямото събитие в международния моторспортен календар. Състезанието са излъчва по телевизията до над 800 млн. зрители в около 190 държави, при 3 млн. посетители в официалния сайт и много повече в социалните медии. Ето защо изненадващата премиера на Alpine в събота, малко преди старта на 83-тото издание на "24 часа на Льо Ман", трябваше да е достойна за престижа на това събитие.

 

Компактен спортен автомобил, вдъхновен от моторспортното наследство на Alpine, Alpine Celebration приема формата на 2-местно купе, чиито елегантни, плаващи линии са подчертани от неговия тъмносин цвят. Същото това синьо – подобрено от оранжеви нюанси – е цветът на Alpine прототипите, които направиха триумфално завръщане през 2013 в надпреварите за издръжливост. Това е цветово решение, което започва от моделите на Alpine, изиграли толкова ключова роля в първото приключение на марката в Льо Ман, когато от 1963 до 1969, болидите М63, М64, М65, А210, А220 и А110 толкова храбро защитават френската чест в Ла Сарт.

 

Позиционирането на максираните двойни фарове и средните кръгли светлини, пресечени от черен кръст, напомнят на феновете за залепващите се ленти, които навремето се лепеха върху фаровете на рали колите на Alpine. Тогава това е изобретателен начин да се задържат лещите заедно, ако се счупят.

Привидно плаващият спойлер, който обхваща дръзката предна част на автомобила, излъчва сила. Стъклата на страничните огледала са тънки и сякаш отделени от корпусите си, като така увеличават динамичното и аеродинамично ефикасно чувство. Прослоутото заострено „А“ на Alpine е видимо върху решетката на въздухоотвора, отстрани, предните калници и покрива.

Атлетичната задница интегрира въздухозаборници, вградени в задните четвърт панели, за да подпомогнат охлаждането на двигателя. Капакът на двигателя разкрива централното разположение на агрегата. Над калниците, въздуховоди насочват въздушен поток по начин, който е непогрешимо Alpine. Задната част на автомобила се характеризира с впечатляващ дифузьор, в който е вградена централната стоп светлина, заобиколена от два ауспуха от неръждаема стомана.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес