Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на Xiaomi тества първата кола при екстремни условия

19 януари 2023, 16:57 часа • 1487 прочитания

Китайския технологичен гигант Xiaomi продължава да тества първия автомобил в историята си, известен досега под вътрешното име Modena. Според Car News China, колата е подложена на зимни тестове в китайската провинция Вътрешна Монголия, където електрическите система са подложени на огромни натоварвания при минусови температури Изпълнителният директор на Xiaomi - Лей Джун, лично участва в тестовете, съобщават китайски медии.

Вътрешна Монголия е най-студеният регион в Китай и е предпочитан избор на много автомобилни производители за зимни тестове. Xiaomi не прави изключение, като закара там два прототипа Modena наведнъж. Единият от тях е оборудван с желязо-фосфатна батерия Blade, разработка на компанията BYD, а другият с батерия Qilin от CATL. Последният ще може да се зарежда от нула до 80% за 15 минути и ще се поставя на топ-версията.

Оборудването на електрическото превозно средство ще включва чипове Qualcomm 8295, които все още не са пуснати в масово производство, както и няколко лидара на компанията Hesai Technology. Твърдотелните лидари ще използват собствения автопилот на Xiaomi, в чиято разработка компанията е инвестирала почти половин милион долара.

Ако се съди по сериозните тестове, основната работа по електрическия автомобил е завършена. Премиерата и стартът на производството се очакват през първата половина на 2024 г., а през 2025 г. на пазара ще се появи вторият модел на Xiaomi, наречен Lemans.

Целта на компанията е да продава до 10 милиона автомобила годишно. Това е повече от глобалния резултат на Toyota, който я направи най-продаван в света през 2022 г.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес