Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

SEAT се отказва от вановете и комбитата

31 октомври 2016, 12:30 часа • 3729 прочитания

Испанският производител SEAT, който е част от концерна Volkswagen, започна внимателно да преразглежда моделната си гама, за да може да повиши приходите си. Като част от тази стратегия компанията ще предложи модели в някои нови сегменти, но същевременно ще се откаже от някои стари и добре познати автомобили.

Първата крачка бе направена още през март, когато заради слабото търсене бе спряно произвозводството на малкото комби Ibiza ST. Сега става ясно, че при излизането на петото поколение на модела ще се предлагат само хечбек с 3 и с 5 врати, а комби няма да се произвежда. Вместо него SEAT ще построи кросовър Arona, който ще използва модулната платформа MQB.

Новата генерация на хечбека Ibiza ще бъде показана на автосалона в Женева през март, а кросовърът Arona – през есента във Франкфурт. Аналогичен на Arona модел ще предложи и Skoda, като той ще се разположи по Yeti в моделната гама на чешкия производител.

През 2018 г. испанците ще прекратят производството на още един модел – минивана Alhambra, чието второ поколение продължава да се разва на интерес от страна на клиентите, въпреки че вече е на сериозна възраст – 6 години. От януари до септемри продажбите на минивана са скочили с 23%, но и това няма да го спаси. Неговото място на конвейра ще бъде заето от кросовър, който ще се предлага и във версия със 7 места.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес