Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

SEAT Leon SC FR: По-емоционалното Audi A3 (тест-драйв)

01 март 2014, 00:03 часа • 81219 прочитания

Борбата срещу стереотипите обикновено е трудна, неблагодарна и понякога – опасна за здравето. Така например се смята, че яркият цвят не е за мъжкарите; VW Golf е „всьо и вся“ в автомобилния свят; хотхеч с около 200 „коня“ не може да се намери за под 45 000 лв., а споменаването на Испания като родина на подобен автомобил предизвиква ехидни усмивки. Но нито SEAT, нито Leon ги заслужават, защото компанията най-после пое в правилната посока, а Leon е едно от най-стойностните предложения в масовия С-сегмент. Като прибавим и горещата „кръв“ под формата на три врати и 184 к.с. – резултатът е един по-емоционален Audi A3, при това за много по-малко пари.

За стереотип може да се приеме и това, че от Испания не може да излезе качествен автомобил. И до преди години това щеше да е истина. Но днес трябва да се направи дребното уточнение, че заводът в Марторел се простира върху плащ, еквивалентна на 400 футболни игрища, той е един от най-модерните мощности на Volkswagen, а в него вече са вложени около 1,5 млрд. евро.

 

Вероятно всеки един от вас е имал момент в живота си, когато е дал всичко от себе си в преследване на целта си. Точно такъв е случаят със SEAT и Leon Sport Coupe. Испанците казват, че това е най-красивото им творение към днешна дата, като за пръв път предлагат Leon във версия с 3 врати. А това значи, че му възлагат големи надежди. И надявам се, че пазарът ще ги оправдае, защото този автомобил наистина го заслужава.

ВИЖТЕ LEON SC В ПЪЛНИЯ МУ БЛЯСЪК

Испанската компания е като дизайнер сред конфекцията на VW Group. Тя взима кройката и започва да си играе с формите така, че крайният резултат е наистина впечатляващ. Leon SC определено предлага много атрактивна, но едновременно с това изчистена, елитарна визия. Всичко това бе заложено в гените при самото му зачеване. Какво можем да очакваме от бъдещия Leon разбрахме през 2010 г. чрез концепцията IBE Concept. Въпросният модел бе дела на Люк Донкерволке, човек, който се занимаваше с дизайна на Lamborghini.

 

Затова с очакване взимам ключа на това мини Lamborghini. Но веднага виждам леко несъответствие. Няма го режещия звук на V12 или V10 двигателя, а вместо това под предния капак е монтиран 2,0 TDI турбодизел. За мое огромно удоволствие – с мощност от цели 184 к.с. А, има и емблеми FR, което идва да подскаже (макар че сега FR е само ниво на оборудване), че Leon SC FR ще ми предложи и малко адреналин. В крайна сметка, след 3-дневния тест установявам, че това вероятно е най-добрият SEAT, който съм карал, а защо не и най-добрият, който компанията е правила. Leon огромна крачка в правилната посока и изглежда, че испанците успяха да се прередят и да застанат в началото на опашката за готините неща, които се разпределят в VW Group. Едно от тях без съмнения е 2,0-литровият турбодизел. Много тих, супер отзивчив със своите 380 Нм, с едва доловима турбо дупка, оборудваният с този агрегат Leon SC FR е изключителен в завоите след Своге. Единственаната забележка е доста голямата разлика между заводския среден разход от 4,3 л/100 км и малко над 8-те литра на 100 км, на които го върнах. Излязох и за 100-ина магистрални километра, за да проверя разхода, но под 7,5 л/100 км не успях да го сваля. Няма го характерния torque steering при по-мощните хечове с предно, когато гумите не следват посоката на волана. Естенствено, усеща се леко недозавиване, което идва само при по-рязко излизане в завой, но въпреки това лесно се контрира. Удоволствието е още по-пълно от факта, че този агрегат е куплиран с 6-степенна „ръчка“, а не с DSG. Не бих пропуснах и факта, че автомобилът е доста бърз със своите 7,5 секунди, необходими му да достигне до 100 км/ч.

 

Унификация и икономия – не бих се учудил, ако, вместо да ги кара да правят сутрешна физзаряда, с тази мантра маркетолозите на Volkswagen облъчват всички работници. Върховното място в тази унификация и икономия сега се пада на модулната платформа MQB, на която стъпват VW Golf, Audi A3, Skoda Octavia и Seat Leon. Но в това няма абсолютно нищо лошо, напротив. Снижаването на разходи и отличният инженеринг са само положителни качества. Но няма ли още повече да си заприличат различните модели на концерна? В случая със Seat Leon, отговорът е не. С някои уговорки.

Визуално Seat Leon, Volkswagen Golf или Audi A3 нямат нищо общо – различни пропорции, различни панели, съвършенно различно настроение.

Full LED светлините на Leon са наистина впечатляващи, а светлинният подпис, който оставя с дневните светлини, е забележителен. Да, вижда се дългата ръка на Audi, но в това няма нищо лошо. За Sport Coupe SEAT е свалил 35 мм от колесната база, а дизайнерите са си поиграли с линията на стъклата. Подобен подход бе използван при Ibiza SC, но тук спортното излъчване е по-силно. Отзад се откроява по-наклоненото с 19 градуса (спрямо 5-вратия Leon) задно стъкло. Тази подробност са набива на очи, макар автомобилът да не е истинско купе, но очите остават доволни.

 

Версията FR се предлага с четири двигателя (бензинови със 140 или 180 „коня“, както и дизелови със 150 и 184 к.с.). Спрямо стандартния модел FR се отличава с по-твърдо окачване, различни джанти и оборудване на интериора. Има и система Seat Drive Profile, която променя чувствителността на дроселовата клапа, настройките на сервоусилвателя на волана, а при най-мощните версии – и звука на двигателя. Но той не е нищо особено.

Електронната имитация на диференциал XDS (каквато има на почти всеки модел на Групата) е настроена агресивно и човек би казал, че това е самоблокиращ си диференциал, а не електронна джаджа. Обратната информация от волана също е много добра. Автомобилът завива добре, а предвид големия двигател отпред – го чувствате отлично балансиран.

 

Интериорът е тотално повлиян от Audi, но това не е лошо, в никой случай. Материалът върху таблото е мек, само пластмасата на вратите леко по-твърда. Седалките са чудесни, както и воланът със скосена долна част. Контролните прибори на таблото и централната конзола са взети 1:1 от Audi. Вероятно някой би казал нещо срещу плоската централна конзола с малко контролери, което я прави да изглежда необорудвана, но в действителност тя ви предлага абсолютно всичко, но в минималистичен вид. Аз лично предпочитам подобен вариант, а не претрупания вариант като в Focus, от който и Ford бяга с фейслифта на модела.

Със сигурност този Leon SC е най-добрият хечбек (не го наричам умишлено хотхеч, защото стискам палци да бъде регистриран Leon Cupra с 280 к.с.), който съм карал от доста време. И ако някой все още обмисля вариант за VW Golf, то спокойно мога да му кажа, че огромната ценова разлика не си струва. За малко под 37 000 лв. в момента може да си купите VW Golf Trendline 1,6 TDI със 105 к.с. и 5-степенна ръчка. Ценовото сравнението с Audi е още по-нелепо, но трябва да го направя. Най-близката цена до тази на Leon SC FR 2.0 TDI, е на A3 Attraction 1,6 TDI също със 105 к.с. и цена от 45 867 лв. с ДДС. Може да видите и цената на конкурентът в таблицата по-долу, който, макар по-мощен и много добре оборудван, пак е над 50 000 лв. А тестовият Leon SC 2,0 TDI със 184 к.с. струва 37 697 (промо в момента от 43 200) лв. с ДДС. Проверих два пъти, защото в един момент реших, че може да съм се объркал. Не бях.

Технически характеристики: SEAT Leon SC FR 2,0 TDI

Размери

Дължина, мм: 4236

Широчина, мм: 1810

Височина, мм: 1437

Колесна база, мм: 2559

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1968

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 184 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 380 при 1750-3000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 229

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,5

Среден разход, л/100 км: 4,3

Вредни емисии СО2, г/км: 109

Базова цена, лв. с ДДС: 37 697

КОНКУРЕНТЪТ

Opel Astra GTC 2,0 CDTi

Размери

Дължина, мм: 4465

Широчина, мм: 1840

Височина, мм: 1489

Собствено тегло, кг: 1725

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, би-турбо

Работен обем, куб. см: 1956

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 195 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 400 при 1750-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 225

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,3

Среден разход, л/100 км: 4,9

Вредни емисии СО2, г/км: 129

Базова цена, лв с ДДС: 50 190

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес