Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Саудитска Арабия създаде собствена марка за електромобили

07 ноември 2022, 16:32 часа • 1290 прочитания

Саудитска Арабия и концернът Foxconn Technology Group, който произвежда смартфоните на Apple, съвместно ще създадат нова марка електрически превозни средства, наречена Ceer, съобщава The Wall Street Journal.

Престолонаследникът на кралството принц Мохамед бин Салман се стреми да диверсифицира икономиката на нацията, за да намали зависимостта си от петролната индустрия и след като вече е инвестирала сериозно в производителя на електромомобили Lucid, Саудитска Арабия реши, че е време да се присъедини към надпреварата при колите на ток със собствена марка.

В допълнение към създаване на съвместно предприятие с Foxconn, марката за електромобили на Саудитска Арабия ще използва лицензирани технология за компоненти от BMW. На свой ред, Foxconn ще разработи „технологиите за инфоразвлечение, свързаност и автономно шофиране“ на бъдещите електромобили. Все още обаче не е ясно дали тайванската компания ще инвестира собствен капитал в съвместното предприятие.

Foxconn си сътрудничи със саудитците от доста време и от миналата година води разговори за създаването на многофункционално съоръжение на стойност 9 милиарда долара в страната, което може да произвежда микрочипове заедно с компоненти за електрически превозни средства и други части от електрониката.

Производителят на iPohone също предложи да построи двулинейна леярна за технология за повърхностен монтаж и производство на пластини в Неом - новият град, създаден от държавния инвестиционен фонд.

Според представители на властите в Саудитска Арабия, новата марка Ceer може да привлече до 150 милиона долара преки чуждестранни инвестиции и може да създаде до 30 000 работни места. Ceer планира да пусне серия от седани и SUV-автомобили, като може да започне доставките на първия си модел още през 2025 г.

Все още не е ясно дали тези превозни средства ще бъдат позиционирани като достъпни електромобили на масовия пазар, които ще се продават в големи количества или като модели от висок клас които биха могли да заемат подобно място на пазара като тези от Lucid.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес