Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С този звяр Матиас Екстрьом ще се пусне в раликроса

28 април 2014, 13:11 часа • 37401 прочитания

Матиас Екстрьом няма какво да доказва. Той има две титли в DTM, а преди това спечели и Шведския шампионат за туристически автомобили. Но като състезател, Мати търси нови предизвикателства. Той е стартирал шест пъти в шведското рали от WRC (единственото в календара, което се провежда на сняг), в германското рали два пъти, карал е в V8 Supercars и NASCAR. Дори спечели „Състезанието на шампионите“. Два пъти. Този сезон той има ново предизвикателство пред себе си: новосъздаденият ФИА Световен шампионат по раликрос.

В миналогодишния шведски кръг от раликроса Екстрьом кара VW Polo подготвено от Marklund Motorsport, финиширайки втори. Този година той ще направи пълен сезон в новия шампионат със свой собствен отбор и автомобил. Екипът му се казва EKS е те стоят в основата на разработването на този състезателен автомобил Audi S1. Отборът ще подготви две коли: едната за Мати, а другата за шампиона в JWRC Понтус Тидеманд.

EKS Audi S1 Supercar разчита на 2,0-литров турбо двигател с 600 к.с., задвижване на четирите колела, като ускорението от 0 до 96 км/ч ще става за невероятните 1,9 секунди. Очаква се автомобилът да дебютира в края на май в кръга от Световния шампионат по раликрос във Великобритания, където ще се изправи срещу специално подготвените Citroen C3, Ford Fiesta ST и Peugeot 208 та Танер Фауст, Кен Блок, Жак Вилньов и Петер Солберг.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес