Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Роботи ще паркират колите на летище в Лондон (ВИДЕО)

04 февруари 2019, 10:14 часа • 1600 прочитания

Ръководството на второто по големина летище в Лондон – „Гетуик”, започва интересен експеримент. Паркирането на автомобили, които ще престоят по-дълго време на аерогарата, ще бъде поверено на роботи. Това ще удвои броя на паркоместата в комплекса.

Машините за паркиране са създадени от компанията Stanley Robotics. Те се състоян от подвижна платформа, която може да се вдига и спуска, и от кабина за управление с блок датчици и сендори. Преместването на колите ще става именно с помощта на платформата – роботът повдига автомобила и се отправя към свободно място за паркиране, където го оставя.

За да стане възможна цялата процедура, собственикът на колата трябва да я остави на един от осемте слота, откъдето тя ще бъде взета. Роботите ще получават информация за полета на всеки собственик на паркиран вече автомобил. И така ще могат да му го доставят обратно, след като той кацне и премине през нужните проверки.

Експериментът на „Гетуик” ще продължи 3 месеца, като ръководството на летището вярва, че с тяхна помощ ще успее да увеличи местата за паркиране от 170 сета до 280, тъй като машините ще могат да извършват процедурата много по-прецизно. И така на паркинга ще остава по-малко място между автомобилите. 

Тестовете на програмата ще започнат в края на лятото, като експериментът ще бъде напълно безплатен. Ако нещата минат без проблеми, системата ще бъде въведена за постоянно и съответно клиенти ще трябва да плащат за нейното използване.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес