Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рим забранява дизела през 2024 г.

01 март 2018, 08:45 часа • 3008 прочитания

Властите в италианската столица Рим ще забранят влизането на дизелови автомобили в центъра на града от 2024 г. Това обяви кметът на града Вирджиния Раджи в профила си във Facebook. Решението на управата беше обяснено със загриженост към екологията.

„Ако искаме действително да повлияем положително на ситуацията, трябва спешно да вземем жестоки мерки. Това и ще направим и затова мога да обявя, че от от 2024 г. влизането на дизелови автомобили в центъра на Рим ще бъде категорично забранено”, написа в профила си Раджи.

По този начин Рим става поредният голям европейски град, който предприема подобни мерки. Властите в Париж вече обявиха, че планират забрана на влизането на автомобили с бензинови и дизелови двигатели в центъра на града от 2030 г. Според тях, това ще ускори масовата поява на електромобили и развитието на инфраструктура за тях.

Напълно възможно е подобна мярка да бъде въведена и още по-рано. Управата на Париж обмисля това да стане през 2024 г., когато френската столица ще бъде домакин на летните Олимпийски игри.

Аналогична е ситуацията и във Великобритания, където ограничението на дизеловите и бензиновите коли влиза в сила през 2040 г. Властите в страната вече са отделинии 255 млн. паунда за борба със замърсяването на въздуха. Отказ от автомобили с двигатели с вътрешно горене се готвят още в Германия, Норвегия, Холандия, Индия, Китай и други държави.

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес