Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Range Rover Evoque 2016: Ingenium съвършенство* (тест-драйв)

04 декември 2015, 18:39 часа • 44476 прочитания

Коледа наближава, а с това стартират всевъзможни благотворителни кампании. Land Rover се включва и щедро раздава подаръци в обновеното си бижу Evoque: задължителният фейслифт в средата на жизнения цикъл на модела, който се изразява в леки козметични промени, но и с монтирането на новия Ingenium дизелов двигател, работещ заедно с първата в света 9-степенна автоматична трансмисия. И това далеч не е всичко. Страхотни седалки, променено приборно табло, модернизирана система All-Terrain Progress Control и т.н. Но най-силното оръжие на модела си остава дизайнът, превърнал този модел в дойна крава за марката.

*: Ingenuim: вродено или естествено качество

 

Все още си спомням времето, когато се впечатлявах особено много от британските медии, тъй като при лансирането на модела бях зам. главен редактор на TopGear България. Мнението на британските журналисти бе основополагащо за мен, а те виеха като гладен помияр срещу кървава луна. Раздразнението им бе предизвикано от факта, че Evoque щеше да избяга от типичния имидж на Range Rover, а Пош Спайс бе избрана за рекламно лице на първия фешън продукт в историята на марката. Но британските журналисти винаги са били крайни. Защото много ясно си спомням и дебюта на Range Rover Evoque, който предизвика истински порой от суперлативи, най-големите от които дойдоха именно от критикарите му. Защото от самата си премиера, Evoque се превърна в абсолютен хит. Аз лично го харесах в първия миг, в който го видях на снимки. Оттогава първоначалното ми мнение не се е променило, нещо повече, съвсем наскоро то бе още повече подсилено, когато зърнах шестте автомобила, подредени един до друг и готови за тест-драйв. Едно единствено нещо ме потресе по време на презентацията на модела. Това бе фактът, че за 4 години моделът е реализиран в тираж от над 400 000 бройки (всеки трети продаден Land Rover е Evoque)! Мислех да сложа три удивителни знака, но не смятам да обиждам познанията ви. Ще се задоволя да кажа, че подобен пазарен триумф обикновено се свързва с модели от клас В и С (хечбеци), цената на които варира от 3 до 5 пъти по-малко от тази на Evoque.

 

Две са причините, превърнали Evoque в дойна крава за Land Rover. Първата е, че автомобилът стана задължителен аксесоар за хората, които държат да са в крак с последните модни тенденции. Втората е, че дори и днес, четири години след премиерата си, Evoque продължава да изглежда като концептуален модел с регистрационен номер.

ВИЖТЕ СНИМКОВАТА ГАЛЕРИЯ НА RANGE ROVER EVOQUE

Но модата се променя постоянно, което налага дизайнерите на Land Rover да се съобразят с това. Само че Evoque сякаш е неподвластен на времето и модните тенденции, защото залага само на дребни, козметични промени в отделните детайли. А и кой би бил този луд, че да прекрои една толкова успешна кройка, която превърна този автомобил в световен моден фактор? Затова и промените в екстериора се забелязват трудно. При този модел дори и няма нужда от такива.

 

Най-забележимата промяна е свързана с двата нови дизайна на радиаторната решетка. Стандартната радиаторна решетка на Evoque се отличава с две хоризонтални черти и нов десен от фина мрежа. Динамичните версии са с шестоъгълен дизайн, а по-издадената им мрежа придава подходящо динамичен вид на тези модели. Уголемените въздухозаборници (фалшиви) също загатват за спортния характер на модела. Evoque е първият Land Rover, който се предлага с full-LED адаптивни предни фарове, осигуряващи превъзходна видимост нощем. Тази авангардна технология е изиграла ключова роля в дизайна на предните и задни фарове. Формата на дневните светлини също е видоизменена. Клиентите ще могат да избират между още джанти с нов дизайн и нови екстериорни цветове: 14 цвята и 16 джанти. Това означава, че ако видиш идентичен на своя Evoque, ще трябва да минеш нов опреснителен курс при проф. Любомир Стойков.

 

Четири години след първия ми пряк контакт с него, отново съм зад волана на Land Rover Evoque. Нямам абсолютно никакви съмнения относно чувствата си към него: все още съм влюбен. Още повече, че това наточено конте разполага с качества, които далеч надхвърлят псевдо-SUV имиджа на много други в този сегмент. В случай, че ви потрябват. Това повелява философията на Land Rover, но нека не се залъгваме, ще го видите най-много по зимните курорти, където Terrain Response системата ще има думата. Но в центъра на София г-жа Фандъкова лови снежинките във въздуха, за да могат софийските гъзета да се демонстрират лукс и стил на живот. Там е и основната житейска среда на Evoque, но аз реших да го понатисна малко в завоите към северозападналия Белоградчик, за да се позабавлявам.

 

Забавата, на първо място идва от факта, че за тест са подготвени само най-наточените високи нива на оборудване на модела (HSE и HSE Dynamic). Другата, и най-голяма новост в модела, е новият 2,0-литров Ingenium дизелов двигател. С него публиката вече се запозна отчасти, тъй като той се вгражда и в Jаguar XE. Отчасти, защото макар и идентични като цяло, двата модела са и доста различни един от друг. За да бъде монтиран напречно в двигателния отсек на Evoque, да отговори на изискванията на Range Rover за дълбочина на газене от 50 см, както и да бъдат гарантирани подходящи ъгли на заход и отход, цели 20% от частите на двигателя са специално конфигурирани и променени за този модел. Това са изключително много промени само за един модел, но пък модел, реализиран досега в над 400 000 броя тираж, помните нали? Най-голямата новост се крие под предния капак, където сега вече се монтира и новият 4-цилиндров агрегат Ingenium. Двигателят е проектиран, конструиран и произведен във Великобритания. Той развива мощност от 180 к.с. (като има версия и със 150 к.с.), като по заводски данни средният му разход е само 4,2 л/100 км, което се равнява на CO2 емисии от 109 г/км. Това прави водещият в класа Evoque най-икономичният Land Rover, произвеждан досега. Новият агрегат работи съвместно с 9-степенната автоматична трансмисия, разработена съвместно с компанията ZF. Интересно е да се отбележи, че въпреки допълнителните 3 скорости размерът на предавателната кутия е само 6 мм по-голям в сравнение със стандартната 6-степенна кутия. Така разликата в теглото също е минимална – едва 7,5 кг.

 

Промените в интериора също не са много, но преработеният дизайн на приборните инструменти неутрализира една от слабостите на предишния модел. Стандартните модели са оборудвани с текстилна тъкана тапицерия Ebony и шестстепенно регулиране на седалката, а топ модификациите разчитат на нови, уникални за класа предни масажиращи седалки (опция) с 14-степенно електрическо регулиране. Към подобренията в модела може да се отнесе и изцяло новата инфо-развлекателна система, снабдена с 8-инчов InControl Touch сензорен екран (стандартно при Pure и SE), който обаче все още реагира по-бавно от очакваното, а ориентацията е по-сложна в сравнение с конкурентите от Германия. В допълнение, стереоуредбата с шест високоговорителя може да бъде надстроена със сателитна навигация, използваща SD-карта, DAB, Sirius и HD Radio в регионите, където тези функции са налични.

 

Офроуд възможностите на Evoque са подобрени с въвеждането на иновативната система на Land Rover All-Terrain Progress Control (ATPC), която се появи за първи път в Range Rover и Range Rover Sport. Технологията за намаляване на стреса поддържа предварително определена скорост (избрана с помощта на автопилота) на предна или задна предавка от 1,8 км/ч до 30 км/ч, като дава възможност на водача да се съсредоточи върху управлението при труден терен. Но нека не се заблуждаваме, вероятно единственият досег с офроуда на този автомобилил ще е с някоя кална локва, а Terrain Response ще се използва най-много през зимата, когато завали снегът.

Пътят до Белоградчик и обратно е мокър в по-голямата си част, но това не ми пречи да избера динамичния режим на управление. Резултатът е очакван – променя отзивчивостта на газта, твърдостта на волана, смяната на предавките, както и подсветката на уредите в приборното табло. В завоите около с. Извос (легендарна отсечка в второто най-силно рали от миналото, рали „Вида“) предпочитам да сменям предавките сам, като това става достатъчно бързо и плавно. Взех автомобила на около 20-ина километра пробег и след близо 300 от мен го връщам на среден разход от около 8,5 л/100 км. Мисля много добър показател, предвид това, че си поиграх и гориво не съм пестил.

 

Аз лично не се впечатлявам много, но знам колко много средства и ноу-хау се влагат, затова накроя ще отбележа и тях. Става въпрос за набора от иновативни нови функции за безопасност. Lane-Keeping Assist използва стерео дигиталната камера, за да предотврати неволно навлизане в насрещната лента, като следи пътната маркировка. Ако автомобилът започне да навлиза в насрещната лента без водачът да е подал преди това мигач, Lane-Keeping Assist прилага лека корекция на волана, за да остане автомобилът в неговото платно. Autonomous Emergency Braking (AEB) предотвратява или значително намалява тежестта на произшествията, в случай че водачът не успее да реагира, за да избегне сблъсък.

 

Evoque се превърна в събитие, когато дебютира. Обърна сегмента си с хастара навън в предишните четири години. Сигурен съм, че в следващите три години промените, направени сега по него, ще продължат тенденцията моделът да се реализира в среден тираж от по 100 000 бройки на година и ще се мери по този показател с Fiesta, но на няколко пъти по-висока цена. Дори не мога да повярвам, че този автомобил се продава в такива обеми…

Технически характеристики:

Land Rover Evoque 2,0 ID4

Размери

Дължина, мм: 4370

Широчина, мм: 1980

Височина, мм: 1605-1660

Колесна база, мм: 2660

Собствено тегло, кг: 1687

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1999

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 180 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 430 при 1750-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 200

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,0

Среден разход, л/100 км: 4,8

Вредни емисии СО2, г/км: 129

Базова цена за модификацията, лв. с ДДС: от 79 600

КОНКУРЕНТЪТ

BMW X1 xDrive20d

Размери

Дължина, мм: 4439

Широчина, мм: 1821

Височина, мм: 1612

Колесна база, мм: 2670

Собствено тегло, кг: 1625

Двигател

Тип: 4-цилиндров, редови, турбо

Работен обем, куб. см: 1995

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 190 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 400 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 219

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 7,6

Среден разход, л/100 км: 5,1 - 4,9

Вредни емисии СО2, г/км: 133 - 128

Базова цена за модификацията, лв. с ДДС: 73 650

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес