Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първият сериен безпилотен автомобил излиза догодина

24 декември 2019, 16:37 часа • 8251 прочитания

Националната администрация за безопасност на движението на пътищата на САЩ (NHTSA) и ръководството на автомобилния производител General Motors обсъждат създадено от концерна автономно превозно средство и съвсем скоро ще стане ясно, дали то ще получи разрешение за движение по обществени пътища.

Според представителя на NHTSA - Джеймс Оуенс, решението ще бъде взето още в началото на 2020 г., като то ще бъде "историческо, тъй като се очаква първият в историята на автомобилната индустрия автономен автомобил да бъде сертифициран и да поучи разрешение за серийно производство".

Ръководството на GM вярва, че концернът ще получи такова разрешение. Генералният директор на производителя Мери Бара се е срещнала с министъра на транспорта на САЩ - Илейн Чао, за да обсъдят въпроса, като по време на разговорите е станало ясно, че все още има няколко сериозни препятствия, преди автономните автомобили да излязат на обществените пътища.

Допълнителен проблем са няколко петиции от граждани на САЩ, подадени до NHTSA, в които се настоява да бъде доказано, че автономните автомобили са толкова безопасни, колкото и превозните средства, управлявани от хора.

Ако правителството на САЩ ходатайства в полза на GM, това ще позволи на компанията да произведе 2500 автономни автомобила, които ще бъдат използвани за тестове в реални условия. Част от тях ще бъдат таксита.

 

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес